De toekomst van RUD Zeeland lag op tafel, op maandagochtend 9 september. Het Algemeen Bestuur (AB) nam een beslissing over het plan van aanpak, waar we robuust mee worden. De eerste stappen kunnen gezet worden.
In de vorige nieuwsbrieven las u over onze weg naar een robuuste omgevingsdienst. Hoe zat het ook alweer? Alle omgevingsdiensten moeten robuuster worden. Die conclusie trok een commissie onder leiding van Jozias van Aartsen, na een landelijk onderzoek. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Interprovinciaal Overleg (IPO) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), pakten dat op: in 2022 is er een landelijk programma gestart, waarmee de aanbevelingen van de commissie worden uitgevoerd.
Hoe werden de aanbevelingen uitgevoerd?
Er werd een plan van aanpak voor RUD Zeeland gemaakt door een daarvoor opgerichte werkgroep bestaande uit afgevaardigden van de gemeenten, provincie en RUD Zeeland. Het plan en de bijbehorende begrotingswijziging werden op maandag 9 september besproken door het Algemeen Bestuur. Ruim veertig medewerkers van onze omgevingsdienst kwamen naar de vergadering in het gemeentehuis van Goes. Om te laten zien dat we dit belangrijk vinden en passie hebben voor ons vak. Dit was immers de grootste beslissing sinds de oprichting van RUD Zeeland in 2014. Ook was er aandacht van de Zeeuwse pers.
Wat is er door het AB besloten?
Onze deelnemers zijn akkoord met het plan van aanpak en ondersteunen de inhoud. Wel is er een wijziging met betrekking tot het budget. Er wordt minder geld uitgetrokken dan voorgesteld. Er wordt nu 16,5 miljoen euro uitgetrokken in plaats van de 18,3 miljoen die nodig is om het hele plan uit te voeren en robuust te worden. Het vertrekpunt was 12,5 miljoen, er is dus gekozen voor een begrotingswijziging van circa 4 miljoen. Elf van de veertien deelnemers stemden voor het gewijzigde voorstel.
Wat betekent dit?
Dit betekent dat we van start kunnen, maar dat het plan van aanpak nu niet volledig uitgevoerd kan worden. Dit zet het robuust worden onder druk. De deadline van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, om robuust te worden als omgevingsdienst, is 1 april 2026. We kunnen wel alvast aan de slag met het gedeelte van het budget waar mee is ingestemd.
Wat houdt robuust worden in?
Omgevingsdiensten zijn te krap gefinancierd, bleek uit meerdere onderzoeken. Onze deelnemers, de gemeenten en provincie, financieren onze uitvoering, maar op basis van kengetallen. Daarvan weten we sinds een aantal jaren dat deze te laag zijn, wat leidt tot een gat van circa 2 miljoen per jaar. Om alle taken goed uit te kunnen voeren en dus robuust te worden, zijn er bijvoorbeeld meer medewerkers nodig. Daarnaast is ook rekening gehouden met de transitieopgaven waar Nederland en Zeeland voor staan. We hebben te maken met een snel veranderende wereld, met veel nieuwe technologie en veel nieuwe regels. Denk aan de energietransitie, circulaire economie, bodembeheer, zorgwekkende stoffen, PFAS, waterkwaliteit en nog veel meer. Investeren in kennisontwikkeling hoort daar ook bij. Het vraagt veel om op al die gebieden bij te blijven. Anders loop je al snel achter de feiten aan.
Robuust worden is een opgave waar we een externe partij voor hebben gevraagd. Deze partij ondersteunt ons bij de implementatie. Een aantal van onze medewerkers levert daar een bijdrage aan. Want we moeten stappen zetten. Allemaal met als doel een gezond, schoon én veilig Zeeland!