Inspecteurs massaal op pad voor controleweek

13 maart 2023

Bedrijven moeten zich melden voordat ze starten met milieubelastende activiteiten. Maar niet elk bedrijf doet dit of weet dit. RUD Zeeland houdt daarom voor het eerst een grote controleweek.

In de week van 20 maart gebeurt er iets opvallends bij RUD Zeeland. Dertig inspecteurs doen achthonderd controles in vijf dagen.

Waarom?
Er is een uitdraai gemaakt van inschrijvingen bij de Kamer van Koophandel (KvK) voor bepaalde typen bedrijven. Dit is naast het eigen bestand van de RUD gelegd. Bedrijven die wel zijn ingeschreven bij de KvK maar niet bekend zijn bij de RUD, zijn zo geïnventariseerd. De inspecteurs gaan nu beoordelen of een bedrijf een inrichting is volgens de Wet milieubeheer. En als dat zo is, bekijken de inspecteurs of bedrijven zich moeten melden of een vergunning aanvragen. Op die manier krijgt de RUD een actueel overzicht van bestaande bedrijven.

Schoon en veilig Zeeland
Niet elk bedrijf weet dat er een vergunning nodig is, of meldt zich. Terwijl een vergunning/melding juist heel belangrijk is om Zeeland schoon en veilig te houden.
RUD Zeeland heeft zo’n tienduizend bedrijven in het bestand, waarvan er zevenduizend periodiek worden gecontroleerd. Voorheen werden de bedrijven die nog onbekend waren bij de RUD ook bezocht, maar dan verspreid over het jaar. Dit jaar ondervangt RUD Zeeland dit voor het eerst met een grote inventariserende controleweek. Tussen 20 en 24 maart gaan de inspecteurs op pad.

Voordelen
Een controleweek heeft veel voordelen. De inspecteurs delen hun kennis met elkaar en mogelijke problemen worden gezamenlijk meteen aangepakt en opgelost. Het kan ook voorkomen dat er naar aanleiding van controles soortgelijke vragen zijn. Bijvoorbeeld over of een bedrijf wel op een bepaalde locatie mag zitten volgens het bestemmingsplan. Al die vragen worden in één keer voorgelegd aan de betreffende gemeente.

Meer weten?
Via de website aimonline kunt u de meldingsplicht controleren. Ervaart u overlast door een bedrijf in uw omgeving? Of heeft u een vraag? Dan kunt u terecht bij ons Milieumeldpunt.

Nieuws

Integrale controle bij bedrijven in Terneuzen
23 maart 2023 Verder lezen
Stage lopen? RUD Zeeland is erkend leerbedrijf
02 maart 2023 Verder lezen
Trekvogels beschermen in natuurgebieden
17 februari 2023 Verder lezen
Natuur
Het jachtseizoen is weer in volle gang
05 oktober 2022 Verder lezen
Welke milieumelding hoort waar?
26 juli 2022 Verder lezen
Jamy Rockx: specialist geluid RUD Zeeland
15 juli 2022 Verder lezen
Wat is thermisch gereinigde grond (TGG)?
17 juni 2022 Verder lezen
Controle zwemwater
13 juni 2022 Verder lezen
Twee drones voor uitvoering controles
27 mei 2022 Verder lezen
Chemische geur door uitrijden mest
08 maart 2022 Verder lezen
preloader logo
Wij zetten ons elke dag in voor
een schoon en veilig Zeeland