Gedeputeerde Staten wijzen bezwaar af tegen afwijzing handhavingsverzoek Heros Sluiskil B.V.

RUD Zeeland ontving in september 2024 namens Gedeputeerde Staten een bezwaar tegen het besluit de verzoeken om handhavend op te treden tegen het bedrijf Heros Sluiskil B.V. (Heros) af te wijzen. De commissie bezwaar, beroep en klachten heeft zich over het bezwaarschrift beraden. Op advies van deze commissie besloot Gedeputeerde Staten op 15 april jl. het bezwaar ongegrond te verklaren en het bestreden besluit niet te herroepen.

Wat aan het bezwaarschrift vooraf ging
In mei 2024 ontving RUD Zeeland dertien handhavingsverzoeken tegen Heros. In de verzoeken werd gevraagd om handhavend op te treden in het kader van de specifieke zorgplicht uit het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) en Heros op te dragen goederen op te slaan in een gesloten ruimte in plaats van in de buitenlucht.
Heros wordt beschouwd als een zogenaamd complex bedrijf en heeft een milieuvergunning waarin alle voorschriften voor de complexe milieuactiviteiten zijn opgenomen. Dit betekent dat de algemene bepalingen uit het Bal met betrekking tot het overkappen van stuifgevoelige goederen niet van toepassing zijn op de milieubelastende activiteiten van Heros. Heros overtreedt hiermee dus niet het Bal voor dit onderdeel.
RUD Zeeland heeft voor de specifieke zorgplicht(en) van Heros een toets uitgevoerd. Volgens RUD Zeeland handelt Heros niet in strijd met de specifieke zorgplicht.
Op basis van deze argumenten besloten Gedeputeerde Staten in augustus 2024 de verzoeken om handhaving af te wijzen.

In bezwaar tegen het besluit tot afwijzing           
Een indiener van één van de handhavingsverzoeken besloot in september 2024 tegen dit besluit in bezwaar te gaan. De bezwarencommissie heeft het ingediende bezwaar zorgvuldig beoordeeld. Partijen zijn in de gelegenheid gesteld hun standpunt toe te lichten tijdens een hoorzitting, gehouden op 18 februari 2025. De commissie concludeerde dat onvoldoende is vast komen te staan dat de door de bezwaarmaker ervaren stofhinder volledig toe te schrijven is aan de activiteiten van Heros. In de omgeving van Heros zijn meerdere stofbronnen aanwezig die kunnen bijdragen aan de door de bezwaarmaker ervaren stofhinder. Daarnaast geven de onderzoeksresultaten in het kader van het project verbetering leefomgeving Kanaalzone Sluiskil/Terneuzen onvoldoende steun voor de stelling van de bezwaarmaker. Hiermee ontbreekt een grondslag om handhavend op te treden tegen Heros en concludeerde de commissie dat er onvoldoende grond is om het verzoek tot handhaving in te willigen. Op advies van de bezwarencommissie besloten Gedeputeerde Staten op 15 april jl. het bezwaar ongegrond te verklaren en het bestreden besluit niet te herroepen.

Inspanning om ervaren overlast te beperken
RUD Zeeland neemt klachten van burgers altijd serieus. Inspecteurs van RUD Zeeland voeren regelmatig controles uit bij bedrijven. Deze kunnen zowel aangekondigd als onaangekondigd plaatsvinden. Worden er overtredingen geconstateerd, dan wordt er handhavend opgetreden.
Ook als bedrijven voldoen aan geldende wet- en regelgeving, kunnen omwonenden alsnog overlast ervaren. Daarom vindt RUD Zeeland het belangrijk om samen met de provincie Zeeland in gesprek te blijven met zowel bedrijven als omwonenden.

Gezamenlijke controle in Terneuzen en Sluiskil

Samen met onze partners voerden wij een integrale controle uit op een bedrijventerrein in Terneuzen en bij een aantal bedrijfslocaties in Sluiskil. Er zijn overtredingen geconstateerd.

Een integrale controle is een brede controle waarbij meerdere partijen samen optrekken. Iedereen kijkt vanuit zijn eigen expertise en specialisme. Met de toezichthouders van de gemeente Terneuzen en in samenwerking met de politie, het haventeam, de douane en speurhonden van Het Twickelerveld werd vorige week gecontroleerd.

In totaal werden er elf adressen in Terneuzen gecontroleerd en drie in Sluiskil. Er werd gekeken naar de wet- en regelgeving op het gebied van bouwen, milieu en brandveiligheid. Ook werd naar gemeentelijke regels gekeken, zoals het bestemmingsplan.

Overtredingen
Bij twee locaties voerden particulieren bedrijfsmatige activiteiten uit. Dat mag niet volgens het omgevingsplan. De RUD en de gemeente volgen deze overtredingen samen op. Bij één bedrijf is er een nacontrole voor de opslag van gebruikte autobanden. De politie waarschuwde een bedrijf voor het gebruik van voertuigen die niet in orde zijn om op de openbare weg te rijden en op een locatie kreeg de eigenaar een waarschuwing voor het beter opslaan van legale (nep-)vuurwapens.

We trekken samen op in Zeeland. Zo werken we regelmatig mee aan integrale controles en we gaan samen ondermijning tegen.

DCMR neemt bodemtaken voor Seveso-bedrijven over van RUD Zeeland

In 2025 neemt DCMR Milieudienst Rijnmond (DCMR) de bodemtaken met betrekking tot de Seveso-bedrijven in de provincie Zeeland volledig over van RUD Zeeland. Deze verandering markeert een volgende stap in de samenwerking tussen beide omgevingsdiensten en de provincie Zeeland.

Waarom deze verandering?
Het toezicht op risicovolle bedrijven (Seveso-bedrijven) is in Nederland ondergebracht bij gespecialiseerde diensten, waaronder DCMR. Dit betekent dat DCMR verantwoordelijk is voor de vergunningverlening, het toezicht en de handhaving bij de 24 Seveso-bedrijven in Zeeland. In het verleden werden deze taken uitgevoerd door RUD Zeeland. De bodemtaken vormen het laatste deel van de taakoverdracht van RUD Zeeland naar DCMR. Per 1 april 2025, neemt DCMR de taken over die vallen onder de Wet bodembescherming (Wbb overgangsrecht) voor dezelfde bedrijven.

Wat betekent dit voor bedrijven?
Voor de Seveso-bedrijven in Zeeland betekent deze verandering dat zij voortaan bij DCMR terecht kunnen voor zaken met betrekking tot bodemonderzoek en -sanering. Seveso-bedrijven in Zeeland hebben vanaf nu één omgevingsdienst als aanspreekpunt.
DCMR zal nauw samenwerken met RUD Zeeland en de provincie Zeeland om ervoor te zorgen dat de overgang soepel verloopt en dat alle betrokkenen goed geïnformeerd worden over de nieuwe procedures.

Voor meer informatie over de overdracht van de bodemtaken kunt u contact opnemen met DCMR via info@dcmr.nl of de provincie Zeeland via milieu@zeeland.nl.

RUD Zeeland verhuist per januari 2026 naar Middelburg

Onze organisatie verhuist per 1 januari 2026 naar Middelburg. De provincie Zeeland gaat de ondersteunende taken op het gebied van bedrijfsvoering (PIOFACH) voor ons uitvoeren.

Onze toekomstige huisvesting werd op maandag 24 maart besproken. Het Algemeen Bestuur (AB) hield een extra overleg. In de AB-vergadering van 27 januari lag het voorstel al op tafel voor een nieuwe locatie in Middelburg en de uitvoering van de ondersteunende taken. Hier vallen onder andere financiën, personeels- en salarisadministratie en informatievoorziening onder. De provincie Zeeland had een voorstel gemaakt voor de uitvoering van de ondersteunende taken. Er kon in januari nog geen besluit worden genomen, omdat een aantal zaken verder uitgezocht moest worden. Ook werd de begeleidingscommissie van RUD Zeeland om advies gevraagd. Dat is gebeurd.

AB-leden stemden in
Het AB concludeerde dat er op dit moment geen andere vergelijkbare of betere keuze is. De AB-leden stemden daarom in met het voorstel, waar een extra beslispunt aan toe werd gevoegd: dat na drie jaar wordt geëvalueerd of en hoe gezamenlijke huisvesting met GGD Zeeland en Veiligheidsregio Zeeland kan bijdragen aan efficiëntere samenwerking, kostenbesparing en versterking van de diensten. Daarnaast is het streven om gesprekken van de GGD en VRZ bij te blijven wonen als Dagelijks Bestuur en bevindingen terug te koppelen.

Moeite met procedure
Hoewel de meerderheid instemde, hebben de AB-leden veel moeite met het feit dat er geen zienswijzeprocedure was richting de gemeenteraden. De reden daarvoor was de tijdsdruk. Op 1 april loopt de optie op het beoogde pand in Middelburg af. Daarnaast wil de provincie uiterlijk per 1 april beginnen met de voorbereidingen voor de overname van de PIOFACH-taken. Er is daarom afgesproken om de raden en Staten goed op de hoogte te houden en uit te leggen hoe deze besluitvorming tot stand is gekomen.

Wat ging eraan vooraf
De huisvesting en ondersteunende taken worden sinds de oprichting van de RUD in 2014 door de gemeente Terneuzen uitgevoerd. Onze voorkeur gaat voor de toekomst uit naar een meer centrale locatie in Zeeland, in de nabijheid van het treinstation. Daarnaast speelt onze groei naar een robuuste organisatie en het aantal werkplekken dat daarvoor nodig is een rol. Dit vormde de aanleiding voor onze organisatie om een andere partij te zoeken die per 1 januari 2026 huisvesting en ondersteuning kan bieden.

De toekomst
“Dit besluit gaat bijdragen aan stevige en goede organisatie”, zei gedeputeerde Dick van der Velde van de provincie Zeeland. “Met het nemen van deze besluiten zijn we ook een stapje dichter bij robuustheid.”

Tweede fase onderzoek PFAS aandachtslocaties in Zeeland

RUD Zeeland voert in opdracht van de provincie Zeeland het project PFAS aandachtslocaties uit. De eerste fase van dit project was historisch onderzoek naar 131 plaatsen waar mogelijk poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS) in de bodem voorkomen. Deze opgedane kennis vormt de input voor de volgende fase in het onderzoek, namelijk bodemonderzoek op geselecteerde locaties.

De voorgeschiedenis
De eerste fase van dit project was historisch onderzoek naar 131 zogeheten aandachtslocaties. Op basis van bestaande gegevens is een inschatting gemaakt in hoeverre verschillende bedrijfsactiviteiten uit het verleden ertoe geleid kunnen hebben dat op deze locaties PFAS in de bodem terechtgekomen is. Het historisch onderzoek werd van november 2023 tot juni 2024 in opdracht van RUD Zeeland uitgevoerd door een adviesbureau.

Bodemonderzoek op geselecteerde locaties
Uit dit historisch onderzoek zijn locaties naar voren gekomen, die in aanmerking komen voor een bodemonderzoek. Dit zijn allemaal bedrijfsterreinen. De perceeleigenaren of gebruikers van deze locaties zijn aangeschreven met informatie over het onderzoek en er is toestemming gevraagd voor bodemonderzoek. Een deel heeft toegestemd met de uitvoering van bodemonderzoek. Zonder toestemming mag er geen bodemonderzoek op het terrein worden gedaan.
Er zijn een aantal locaties geselecteerd waar op kosten van RUD Zeeland bodemonderzoek gaat plaatsvinden. Dit onderzoek bestaat uit het nemen van grond- en grondwatermonsters door een milieuadviesbureau. Deze monsters worden vervolgens opgestuurd naar een laboratorium. Wanneer de resultaten van dit onderzoek bekend zijn, wordt per locatie beoordeeld wat de eventuele vervolgstap is.

Waarom dit project?
De Rijksoverheid wil weten waar en hoeveel PFAS-vervuiling er in Nederland is. Daarom is aan alle provincies gevraagd om hier onderzoek naar te doen. De Rijksoverheid heeft hier geld voor beschikbaar gesteld. Het doel van het project PFAS aandachtslocaties is om in beeld te krijgen in hoeverre we in Zeeland oude bodemverontreinigingen hebben met PFAS waar mogelijk risico’s kunnen optreden. Mocht er PFAS aangetroffen worden dan vormt dat geen acuut gezondheidsrisico. Risico’s kunnen alleen ontstaan bij langdurige blootstelling aan PFAS.

Lees hier het eerdere bericht over de eerste fase van het project PFAS aandachtslocaties.

Algemeen Bestuur stelt besluit over toekomst van onze organisatie uit

Het Algemeen Bestuur stelde het besluit over onze toekomst uit. Gaat onze organisatie verhuizen, waarheen en bij wie nemen we ondersteunende diensten af? Eind maart moet er antwoord zijn op al deze vragen.

De toekomstige huisvesting van RUD Zeeland werd op maandag 27 januari besproken in een extra overleg van het Algemeen Bestuur (AB). De huisvesting hangt samen met de uitvoering van de ondersteunende taken (PIOFACH). Hier vallen onder andere huisvesting, financiën en informatievoorziening onder. Deze taken worden momenteel door de gemeente Terneuzen uitgevoerd. Er lag een voorstel op tafel voor een nieuwe locatie in Middelburg. De provincie Zeeland had een voorstel gemaakt voor de uitvoering van de ondersteunende taken. Het AB stelde echter dat een aantal zaken verder uitgezocht moeten worden. Daarom is de besluitvorming uitgesteld tot eind maart.

Wat er aan vooraf ging
Sinds de oprichting van RUD Zeeland in 2014 verzorgt de gemeente Terneuzen de huisvesting en de ondersteunende taken voor RUD Zeeland. Het huurcontract met Terneuzen liep oorspronkelijk af per 1 januari 2024. In 2020 heeft onze organisatie een huisvestingsvisie op laten stellen. Hierin is vastgelegd dat het toekomstige kantoor passend moet zijn voor de organisatie, nu en in de toekomst. Een locatie centraler gelegen in Zeeland heeft hierbij de voorkeur. Om onze organisatie de tijd te geven om de opties voor de toekomstige huisvesting goed uit te werken, is het huurcontract met Terneuzen verlengd tot en met 31 december 2025.

Huisvesting in Terneuzen
Onze voorkeur gaat uit naar een locatie centraler in Zeeland. Daarnaast kan de gemeente Terneuzen de benodigde extra werkplekken, die nodig zijn voor de groei naar een robuuste RUD, niet leveren. Ook heeft de gemeente Terneuzen de ruimtes waar nu RUD Zeeland huist, nodig voor de eigen medewerkers. Dit vormde de aanleiding voor onze organisatie om een andere partij te zoeken die per 1 januari 2026 huisvesting en ondersteuning kan bieden.

De provincie Zeeland als partner voor de ondersteunende taken

Naast een offerte voor de verhuizing naar een locatie aan de Buitenruststraat in Middelburg, lag er ook een voorstel van de provincie Zeeland op tafel als partner voor de ondersteunende taken. Bij eerdere uitvraag onder de deelnemers bleek namelijk dat enkel de provincie Zeeland in de gelegenheid is om de gevraagde ondersteuning te bieden aan RUD Zeeland. De dertien Zeeuwse gemeenten zien hiervoor geen mogelijkheden.

Het Algemeen Bestuur stelt besluit uit
De AB-leden stelden dat er voor zowel de verhuizing als de dienstverlening nog geen besluit kon worden genomen. Er waren een aantal zaken niet helder en ook was er voor sommige gemeentes te weinig tijd voor overleg met hun gemeenteraad. Onze organisatie gaat daarom een voorstel maken waarin de verschillende vragen beantwoord worden. Ook wordt er overlegd met de begeleidingscommissie over de kosten. Op basis van hun advies kan een besluit worden genomen. Voor de voortgang van het proces, moet dit besluit eind maart worden genomen.

Op de hoogte blijven van vacatures? Meld je aan voor de vacature alert

Wil je nieuwe vacatures meteen in je mailbox krijgen? Meld je dan aan voor onze vacature alert. Hiermee blijf je automatisch op de hoogte van nieuwe vacatures.

Onze website is continu in ontwikkeling. We besteden veel aandacht aan het up-to-date houden van informatie over de verschillende thema’s. Ook de techniek wordt steeds verder ontwikkeld. Sinds vandaag hebben we een vacature alert.

Hoe werkt het?

  • Meld je aan op de pagina vacature alert.
  • Ontvang bij elke nieuwe vacature een melding per e-mail met een link naar de vacaturetekst.
  • Zie je een passende vacature? Solliciteer dan op de gebruikelijke wijze.
  • Afmelden voor de vacature alert kan op elk gewenst moment.

Waarom een vacature alert?
RUD Zeeland heeft vanuit de overheid de opdracht om ‘robuust’ te worden. Dit betekent dat we moeten groeien, zodat we onze taken nog beter uit kunnen voeren. Hiervoor is een plan van aanpak opgesteld. In september 2024 heeft het Algemeen Bestuur van RUD Zeeland een besluit genomen over het plan van aanpak. Inmiddels zijn we gestart met de uitvoering van het plan. De komende tijd komen er stapsgewijs een aantal nieuwe vacatures online.

We merken dat er veel interesse is om bij RUD Zeeland te werken. We ontvangen regelmatig open sollicitaties. Daarom is de vacature alert ontwikkeld. Zo blijven geïnteresseerden op de hoogte van nieuwe vacatures en kunnen zij gericht solliciteren als een passende vacature voorbij komt.

Mee op vuurwerkinspectie

In Zeeland zijn er 15 verkooppunten voor vuurwerk. Deze moeten voldoen aan strenge eisen voor brandveiligheid en voor de veiligheid van de omgeving. Namens de Zeeuwse gemeenten voert RUD Zeeland de taken voor vergunningverlening, toezicht en handhaving bij de verkooppunten uit. Deze worden minimaal twee keer per jaar gecontroleerd. Eén keer voor een voorcontrole en één keer tijdens de verkoopdagen.
Omroep Zeeland ging eerder mee tijdens een voorcontrole bij Intratuin Koudekerke. Je leest hier meer over in dit nieuwsbericht.

Je kunt ook het nieuwsbericht terugkijken

Onze bodemspecialisten in het nieuws

Omroep Zeeland kwam bij ons langs op kantoor, om een item te maken over onze nieuwe aankomend bodemspecialisten.

Er worden twee specialisten intern opgeleid. Omdat er een tekort is aan inhoudelijk geschoolde mensen op deskundigheidsgebied bodem, leiden we onze collega’s zelf op.

Daar gaat een zorgvuldige selectie aan vooraf.  Als we potentie zien bij een sollicitant, vinden we het ook belangrijk dat deze graag bij RUD Zeeland wil werken en daarmee wil bijdragen aan een schoon, veilig en gezond Zeeland.

Het werk van bodemspecialisten
Onze bodemspecialisten doen belangrijk werk. Als omgevingsdienst beschermen we de Zeeuwse bodem. Door de overheid is er wet- en regelgeving gemaakt om bodemvervuiling tegen te gaan. Wij zien er namens de Zeeuwse gemeenten en provincie op toe dat de wet- en regelgeving wordt nageleefd door bedrijven en overheden. We voorkomen vervuiling, monitoren of alles volgens afspraak verloopt en controleren als er iets verandert.

Het artikel van Omroep Zeeland is hier te lezen en het item in de nieuwsuitzending is te vinden op minuut 7.45.

Op de themapagina bodem is meer te lezen over onze werkzaamheden op bodemgebied.

Uitkomsten stakeholdersonderzoek 2024

In de zomer van 2024 is er een onderzoek uitgevoerd naar de tevredenheid van onze stakeholders. We hebben dit gedaan om te kijken naar wat goed gaat, maar zeker ook wat beter kan. Ten opzichte van het vorige onderzoek in 2021 is de tevredenheid van de bedrijven iets gestegen. We zijn daar absoluut blij mee, maar realiseren ons ook dat we niet moeten stilstaan en altijd moeten blijven streven naar een nog hogere tevredenheid.

Hoe is het onderzoek uitgevoerd?
Een aantal verschillende groepen heeft per e-mail een op maat gemaakte vragenlijst ontvangen. Daarbij hebben we onderscheid gemaakt in de volgende groepen: bestuurders, ambtelijke ondersteuning van de bestuurders, bedrijven, burgers die bij ons een milieuklacht ingediend hebben en de zogenaamde partners waar we mee samenwerken, zoals Rijkswaterstaat, DCMR en NVWA. In de onderzoeksresultaten kunnen we daarnaast ook onderscheid maken in onze afdelingen Vergunningverlening en Toezicht & Handhaving.

Resultaten
De uitkomst is uitgebreid besproken in het managementteam. We nemen de bevindingen mee in het traject van de robuuste RUD. Het gaat te ver om alle resultaten hier op de website te plaatsen, maar een kleine inkijk leert ons het volgende.  

We worden gezien als deskundige organisatie met veel kennis. Daar tegenover staat wel dat we ons soms teveel opstellen als politieagent. Een meer adviserende rol is volgens de bedrijven daarom raadzaam, geven zij aan. Men beseft daarbij mogelijk niet of niet voldoende, dat wij een toezichthoudende organisatie zijn en geen commercieel adviesbureau. We hebben ook geen adviesfunctie ingericht. Toch worden we soms ook als meedenkend bestempeld.

Een ander aandachtspunt is onze bereikbaarheid. Die laat soms te wensen over blijkt uit het onderzoek. Een vaste contactpersoon die als centraal aanspreekpunt kan dienen, wordt ook wel eens gemist. Regelmatig de voortgang over een zaak communiceren zou dan prettiger zijn, bijvoorbeeld bij het afhandelen van een milieuklacht of een vergunningsaanvraag.

Verder was er ook kritiek op de wijze van indienen van een melding of een aanvraag en de doorlooptijd daarvan. Dit ligt echter grotendeels buiten ons invloedsgebied, omdat dit landelijk via het Omgevingsloket is geregeld.

Tot slot wordt aangegeven dat de basis nog niet echt op orde is, al weten sommigen ook dat we met het plan van aanpak ‘Samen naar een robuuste RUD’ grote stappen daarvoor gaan zetten.

De uitkomst van het onderzoek heeft ons een heleboel informatie opgeleverd waar we zeker wat mee kunnen en ook zullen doen. Dat alles voor een schoon en veilig Zeeland waar wij voor staan!

preloader logo
Wij zetten ons elke dag in voor
een schoon en veilig Zeeland