Stakeholdersonderzoek via Customeyes

Binnen RUD Zeeland streven we voortdurend naar verbetering van de kwaliteit van onze dienstverlening. Hoe onze stakeholders de huidige dienstverlening ervaren, willen we via een onderzoek in kaart brengen. Hiervoor werken we samen met Customeyes, een onafhankelijk bureau dat gespecialiseerd is in klantenonderzoek. 

Heeft u een e-mail ontvangen van Customeyes met een link naar een vragenlijst? Dan stellen we het op prijs wanneer u deze vragen beantwoordt. Met de uitkomsten van dit onderzoek kijken we wat er goed gaat, maar zeker ook wat er beter kan. Voor de verbeterpunten wordt later een plan van aanpak opgesteld.

Heeft u vragen of opmerkingen over het stakeholdersonderzoek? U kunt ons e-mailen via info@rud-zeeland.nl met als onderwerp stakeholdersonderzoek 2024.

Dit is er besloten over de toekomst van RUD Zeeland

De toekomst van RUD Zeeland lag op tafel, op maandagochtend 9 september. Het Algemeen Bestuur nam een beslissing over het plan van aanpak, waar we robuust mee moeten worden. Ruim veertig medewerkers van onze omgevingsdienst kwamen naar het gemeentehuis van Goes. Om te laten zien dat we dit belangrijk vinden.

Alle omgevingsdiensten moeten robuuster worden. Die conclusie trok een commissie onder leiding van Jozias van Aartsen, na een landelijk onderzoek. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Interprovinciaal Overleg (IPO) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), pakten dat op: in 2022 is er een landelijk programma gestart, waarmee de aanbevelingen van de commissie worden uitgevoerd. Alle omgevingsdiensten maakten een plan van aanpak. Het plan van RUD Zeeland en een bijbehorende begrotingswijziging werden op maandag 9 september besproken door het Algemeen Bestuur. Het Algemeen Bestuur bestaat uit vertegenwoordigers van de Zeeuwse gemeenten en de provincie.

Wat is er besloten?
Samengevat: er wordt minder geld uitgetrokken dan voorgesteld. Hierdoor kan niet het hele plan van aanpak uitgevoerd worden. Onze deelnemers zijn wel akkoord met het plan van aanpak en ondersteunen de inhoud. Er wordt nu 16,5 miljoen euro uitgetrokken in plaats van de 18,3 miljoen die nodig is om het hele plan uit te voeren en robuust te worden. Elf van de veertien deelnemers stemden voor het gewijzigde voorstel.

Wat betekent dit?
Nu kan het plan van aanpak niet volledig uitgevoerd worden. Dit zet het robuust worden onder druk. De deadline van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is 1 april 2026. We kunnen wel alvast aan de slag met het gedeelte van het budget waar mee is ingestemd en eerste stappen zetten.

Over RUD Zeeland
In 2014 ging RUD Zeeland van start, net als 28 andere omgevingsdiensten in Nederland. Twee grote incidenten waren de directe aanleiding: de vuurwerkramp in Enschede en de cafébrand in Volendam. Gemeenten en provincies bleken onvoldoende toegerust op de uitvoering van vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH). De kennis en expertise werd gebundeld door het oprichten van regionale omgevingsdiensten. We zijn verantwoordelijk voor het verlenen van omgevingsvergunningen en het toezicht, alsmede de handhaving daarop. Daarnaast voeren we een aantal extra taken uit voor onze opdrachtgevers. Dat zijn de Zeeuwse gemeenten en provincie.  We zijn goed in wat we doen, maar hebben weinig personeel voor het uitvoeren van de VTH-taken. Meerdere onderzoeken bevestigen dat we vanaf het begin af aan krap gefinancierd zijn.

Gewijzigde locatie AB-vergadering 9 september

De vergaderingen van het Algemeen Bestuur vinden doorgaans plaats in de Abdij in Middelburg. De vergadering van 9 september vindt echter eenmalig plaats op een andere locatie, namelijk Stadskantoor Goes – raadszaal, M.A. de Ruijterlaan 2 in Goes. De vergadering start om 9.00 uur en eindigt om 11.00 uur.

Graag vooraf aanmelden
Wilt u een vergadering van het Algemeen Bestuur bijwonen? Meldt u zich minimaal een week voor de vergadering aan via e-mail.

Besluit handhavingsverzoeken Heros in Sluiskil

RUD Zeeland ontving afgelopen mei 13 verzoeken om handhavend op te treden tegen het bedrijf Heros in Sluiskil. De aanleiding voor de verzoeken is de stofoverlast die deze indieners ervaren. Volgens hen werd dit veroorzaakt door Heros. De verzoeken zijn getoetst aan de huidige wet- en regelgeving. RUD Zeeland is tot het besluit gekomen de verzoeken om handhaving af te wijzen. De indieners van de verzoeken hebben een brief met een uitgebreide onderbouwing ontvangen.

Complex bedrijf
In mei 2024 ontving RUD Zeeland 13 handhavingsverzoeken. In de verzoeken werd gevraagd om handhavend op te treden in het kader van de specifieke zorgplicht uit het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) en Heros op te dragen goederen op te slaan in een gesloten ruimte in plaats van in de buitenlucht.
Heros voert echter vergunningplichtige complexe milieuactiviteiten uit. Hierdoor wordt Heros beschouwd als een zogenaamd complex bedrijf. Heros heeft een milieuvergunning waarin alle voorwaarden voor de complexe milieuactiviteiten zijn opgenomen. Dit betekent dat de algemene bepalingen uit het Bal niet van toepassing zijn op de milieubelastende activiteiten van Heros. Er is dus geen sprake van een overtreding door Heros van het Bal met betrekking tot dit onderdeel.

Specifieke zorgplicht
De specifieke zorgplicht is een nieuwe norm die door de inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari jl. is geïntroduceerd. Een handeling valt onder een specifieke zorgplicht als degene die de activiteit verricht weet of redelijkerwijs kan vermoeden dat die handeling nadelige gevolgen kan hebben voor de fysieke leefomgeving. Ook iets nalaten kan onder de specifieke zorgplicht vallen.
Met betrekking tot de specifieke zorgplicht(en) van Heros heeft RUD Zeeland een toets uitgevoerd. RUD Zeeland ziet geen aanleiding voor het oordeel dat het handelen of nalaten van Heros onmiskenbaar in strijd is met de specifieke zorgplicht.

Afwijzing van de verzoeken
RUD Zeeland is tot het besluit gekomen de verzoeken om handhaving, op basis van bovengenoemde argumenten, af te wijzen. De indieners van de verzoeken kunnen hiertegen in bezwaar gaan.

Geluid bij evenementen

In Zeeland is er heel veel te doen in de zomer. Bij evenementen zoals braderieën, dorpsfeesten en festivals is muziek onmisbaar. Regels over het geluid zijn dat ook. Die lichten we graag toe.

Hoe wordt geluid bij evenementen geregeld?
Wie iets wil organiseren, vraagt een evenementenvergunning aan bij de gemeente. Hierin staat hoeveel decibel het geluid maximaal mag zijn. De gemeente kan vervolgens advies vragen aan de geluidspecialisten van RUD Zeeland. Zij houden rekening met de locatie, soort muziek en de dag van het evenement. Daar zijn landelijke richtlijnen voor. De gemeente kan ons advies overnemen en ook rekening houden met het eigen evenementenbeleid. In sommige gemeenten moeten alle evenementen bijvoorbeeld om middernacht klaar zijn, terwijl dat volgens de landelijke richtlijn later mag.

Wat is onze rol?
De gemeente is het bevoegd gezag. RUD Zeeland heeft zelf niet de bevoegdheid om tijdens een evenement te handhaven. Wij leveren kennis, kunde en materiaal. Bij een aantal gemeenten sluiten we aan het bij het maandelijks evenementenoverleg of de voorbespreking van komende evenementen. Daar sluiten ook politie, Veiligheidsregio Zeeland (VRZ), GGD en de organisatie van het evenement bij aan.

Wat doen wij tijdens een evenement?
Als de gemeente dat vraagt, is de RUD aanwezig bij de soundcheck van een evenement. Er wordt een richtlijn gemaakt voor de maximale geluidstand van de apparatuur. Tijdens het evenement kan er op twee manieren geluid gemeten worden. Met een handmeter of met vaste meetpunten. Sinds juli 2022 hebben we een systeem dat op zichzelf staat. Er wordt een geluidsmeter bij het evenement gehangen en één of meerdere meters bij de dichtstbijzijnde geluidsgevoelige objecten, zoals gevels van huizen. De meters staan continu met elkaar in verbinding. Dit geeft een zeer zuiver meetresultaat. De RUD installeert het systeem. Daarna zijn we bereikbaar bij eventuele problemen en monitoren we het systeem en de decibelwaarden op afstand. De geluidstechnicus kan de geluidswaarden zelf ook monitoren en bijsturen waar nodig. Hiermee legt de RUD de verantwoording voor correcte uitvoering van de vergunningsnorm bij de geluidstechnicus. Als het evenement klaar is, worden de meters weer opgehaald.

Wat gebeurt er na het evenement?
Er wordt een rapport gemaakt voor de gemeente. Daar worden de feiten in beschreven en eventueel wordt een advies gegeven voor een volgend evenement op deze locatie. De gemeente kan dit verslag gebruiken om te handhaven, als er geluidsoverschrijdingen zijn geweest. Bij een aantal deelnemers sluit de RUD ook aan bij het evaluatiegesprek. Samen met de gemeente, politie, VRZ, GGD en organisatie van het evenement kijken we wat er eventueel beter kan.

Waar moet u zijn als u geluidsoverlast ervaart van een evenement?
Als een evenement bij u in de buurt voor geluidsoverlast zorgt, kunt u dat melden bij uw gemeente of via de Milieuklachtenlijn van RUD Zeeland.

Inschrijven voor de externe nieuwsbrief

Geluidsoverlast door knalapparaten op het land

Er groeit en bloeit van alles op het land en dat weten vogels en wild ook. Ze smullen van de fruitoogst of eten planten kaal. Op sommige plekken worden dieren daarom verjaagd met knalapparaten. Zo’n apparaat veroorzaakt een forse geluidsproductie.

Klachten over knalapparaten: gemeente

Voor klachten over knalapparaten kunt u terecht bij uw gemeente. Het gebruik van knalapparaten is geregeld in het omgevingsplan van een gemeente. Het omgevingsplan is niet in elke gemeente hetzelfde. Gemeenten stellen hun eigen beleid per onderwerp op.


Overige klachten over geluid door bedrijven: RUD

Ervaart u andere geluidsoverlast door bedrijven bij u in de buurt, zoals van een industrieel bedrijf of een horecazaak? Dan kunt u dit bij RUD Zeeland melden via ons milieumeldpunt. Heeft uw melding of klacht geen spoed, maak dan gebruik van het formulier melding overlast. Of stuur een e-mail naar milieumeldpunt@rud-zeeland.nl. Omschrijf duidelijk uw klacht, de locatie, de datum en het tijdstip. Vermeld ook uw eigen naam, adres, woonplaats en telefoonnummer. Is er sprake van acute of ernstige overlast? Dan kunt u telefonisch contact opnemen met de milieuklachtenlijn. U kunt 24 uur per dag, 7 dagen per week bellen naar tel. 0118 – 41 23 23.

Inschrijven voor de externe nieuwsbrief

Visitatierapport RUD Zeeland

Begin dit jaar kwam een visitatiecommissie van Omgevingsdienst NL kijken hoe RUD Zeeland het doet als omgevingsdienst. Dit in het kader van het Interbestuurlijk Programma (IBP). U leest meer over het bezoek van januari in dit nieuwsbericht.

Inmiddels is het visitatierapport definitief, u bekijkt het hier. In het rapport worden een aantal verbeterpunten genoemd, waarvoor een verbeterplan wordt verwacht. De eerste opzet van het plan is inmiddels gemaakt. De inhoud van dit verbeterplan is echter sterk afhankelijk van de uitkomst op het plan van aanpak Samen naar een Robuuste RUD. Hier beslist het Algemeen Bestuur in september 2024 over. Daarna kan het verbeterplan worden afgerond.

Op de website van Omgevingsdienst NL staan de visitatie- en verbeterplannen van de andere 27 omgevingsdiensten. Tevens hebben ze een rode draden rapportage opgesteld naar aanleiding van de eerste 15 visitaties.

Toren Sint-Baafskerk Aardenburg gerestaureerd mét aandacht voor beschermde diersoorten

De prachtig gerestaureerde toren van de Sint-Baafskerk in Aardenburg is inmiddels weer open voor bezoekers. Ze torent vertrouwd en trots boven de stad uit. Het resultaat mag er zijn! Het proces duurde wel wat langer dan voorzien. Dat had een goede reden. Nestelende vogels in de kerk werden namelijk gespot bij de start van de werkzaamheden. Het zorgde voor een tijdelijke stillegging. In de restauratie was er vanaf dat moment ook volop aandacht voor de beschermde vogel- en vleermuissoorten.
Hoe? Lees hieronder hoe de verschillende partijen dit samen aanpakten!

Broedende vogels tijdens opbouw steiger
In 2023 stond de restauratie van de toren van de Sint-Baafskerk in Aardenburg op de planning. Bouwgroep Peters voerde de werkzaamheden in opdracht van Stichting Monumentenbezit uit. Om goed en veilig te kunnen werken startte men in april 2023 met de opbouw van een steiger. Een paar weken later ontving RUD Zeeland een melding over nestelende vogels in de toren. De werkzaamheden zouden het broeden mogelijk verstoren.

De rol van RUD Zeeland
Eén van de taken van RUD Zeeland is erop toezien dat er goed wordt omgegaan met onze natuur. Het is in Nederland bij wet verboden in het wild levende vogels opzettelijk te verstoren en nesten of nesten in aanbouw te vernielen of te beschadigen. Daarom gaan de inspecteurs van RUD Zeeland bij dit soort meldingen langs voor een controlebezoek. Tijdens die inspectie constateerden we, onder andere met behulp van een drone, dat er sprake was van nestelende kauwen. Hierop werd de opbouw van de steiger stilgelegd en ecologisch onderzoek was noodzakelijk. Dit onderzoek wees uit dat er naast de kauwen ook een paartje torenvalken aan het broeden was.

Verbeteringen
Om te voldoen aan de wet werden de restauratiewerkzaamheden pas na het broedseizoen hervat. De betrokken ecoloog gaf in zijn verslag aanvullende suggesties om de kerktoren ook aantrekkelijk te maken voor vleermuizen en andere vogelsoorten. Op vrijwillige basis bracht Bouwgroep Peters een aantal verbeteringen aan. Een aangebrachte richel bij de broedplaats van de torenvalk zorgt er vanaf nu voor dat de jongen minder snel uit het nest vallen. Daarnaast werd de toren voorzien van zes nestkasten voor de huismus, vier nestkasten voor de gierzwaluw en vier vleermuiskasten.

Steeds meer renovaties zijn natuurinclusief
Het is goed om te zien dat Bouwgroep Peters in samenspraak met Stichting Monumentenbezit bereid was een extra stap te zetten richting natuurinclusief renoveren. Dit houdt in dat bij renovatieprojecten niet alleen aandacht wordt besteed aan het verbeteren van de gebouwde omgeving. Maar ook aan het bevorderen van de biodiversiteit en het integreren van natuurlijke elementen. Hier is in Nederland gelukkig steeds vaker aandacht voor. Het draagt bij aan een duurzame en gezonde leefomgeving.
Precies waar RUD Zeeland zich met alle deelnemers graag hard voor maakt.

Zwemmen in open water: waar moet je rekening mee houden?

In het voorjaar start het zwemseizoen voor open water 2024.  Zwemmen en recreëren aan het water en op het strand is gezond en leuk, het brengt verkoeling en plezier, maar is niet zonder risico’s. Jaarlijks verdrinken in Nederland tientallen mensen in het open water of worden ziek omdat het water niet schoon is. Zwem daarom bij voorkeur op aangewezen zwemlocaties. Hier worden de veiligheid en de kwaliteit van het water regelmatig gecontroleerd. Kijk op zwemwater.nl voor de aangewezen zwemlocaties bij jou in de buurt en voor meer informatie over waar je rekening mee moet houden.

Veiligheid
Zwemmen in open water is gezond, en brengt tegelijk risico’s met zich mee. Zwemmen bij bruggen, sluizen en in vaarwegen is verboden. Bereid je goed voor. Bedenk of je zwemvaardigheid voldoende is en probeer het anders eerst nog eens in een zwembad, onder begeleiding. Kijk op de zwemlocatie naar de informatieborden. Wees alert op de risico’s: is er stroming, zijn er objecten in het water, gaat het snel van ondiep naar diep water, kunnen er watersporters in de zwemzone komen? Volg altijd de adviezen van de lifeguards als ze er zijn, en let op eventuele vlaggen die aangeven of zwemmen veilig is: rood, geel of oranje in de vlag wijst op gevaar. Ga je zwemmen, zorg dan dat iemand je in de gaten houdt. Dit geldt extra bij zwemmen in zee. Meer tips over veilig zwemmen in open water lees je op veiliginenuithetwater.nl

Gezondheid
Het water kan vervuild zijn. Er kunnen te veel bacteriën, virussen of schadelijke chemische stoffen in het water zitten. Hiervan kun je gezondheidsklachten krijgen, zoals diarree of huiduitslag. Chemische stoffen (zoals PFAS) kunnen tot schade op langere termijn leiden. Het is aan te raden altijd te douchen na het zwemmen in open water. Mocht dat niet kunnen, was dan in ieder geval je handen voordat je iets gaat eten. De kwaliteit van zwemwater wordt regelmatig gemeten. Kijk op het informatiebord of op zwemwater.nl of een negatief zwemadvies geldt. Breng je een bezoek aan het strand, wees dan alert als kinderen en huisdieren in zeeschuim spelen. Micro-organismen en chemische stoffen zoals PFAS en kunnen zich namelijk ophopen in zeeschuim. Het is verstandig zoveel mogelijk te voorkomen dat ze zeeschuim inslikken.

Watersporten
Ook bij verschillende watersporten, zoals surfen en kajakken, kom je in aanraking met oppervlaktewater. Hiervoor gelden dezelfde adviezen als voor zwemmen. Douche nadat je in het water bent geweest of was in ieder geval je handen voordat je gaat eten.

Succesvolle informatieavond robuuste RUD

RUD Zeeland moet robuust worden. We moeten de landelijke opgaven aankunnen met elkaar, inspelen op de toekomst en groeien om dat alles te bereiken. Een schoon, gezond en veilig Zeeland ligt in onze handen én in die van onze deelnemers.

Op woensdag 10 april 2024 vond er daarom een informatieavond plaats voor gemeenteraden en Provinciale Staten. Dit naar aanleiding van het voorgestelde plan van aanpak ‘Samen naar een robuuste RUD Zeeland’. Het onderwerp van deze avond was dan ook hoe we samen een robuuste omgevingsdienst bouwen en waarom een robuuste RUD Zeeland zo belangrijk is.

Taken van RUD Zeeland via actuele thema’s in beeld
De avond vond in hybride vorm plaats. Een aantal gasten kwam fysiek naar de Stenge in Heinkenszand en daarnaast was het ook mogelijk om online aan te sluiten via een livestream. De presentatie van de avond was in handen van Ramona van Zweden. Zij leidde het gesprek met Ankie Smit (voorzitter Algemeen Bestuur), Gerrit van Hofwegen (interim-directeur) en Willem de Wit (afdelingshoofd Toezicht & Handhaving). Via actuele thema’s zoals thermisch gereinigde grond, geitenhouderij en energiebesparing werden de veelzijdige taken van RUD Zeeland in beeld gebracht.

Interactieve avond
De gasten werden uitgenodigd om actief mee te denken. Met een online tool werden vragen voorgelegd over verschillende onderwerpen zoals geluidsoverlast, uitbreiding van een bedrijventerrein en de toekomst van RUD Zeeland. Daarnaast was er ook de mogelijkheid om vragen te stellen in de zaal of voor de online deelnemers via een live chat.

Hoe nu verder?
De zienswijzeprocedure voor het plan van aanpak loopt van 1 april tot 1 juli. In die periode kunnen de raden en Staten hun zienswijzen indienen. Op 9 september 2024 neemt het Algemeen Bestuur een definitief besluit over het plan van aanpak.

Een geslaagde avond
Voor RUD Zeeland was het de eerste keer dat we een informatieavond in deze vorm organiseerden. We kijken terug op een geslaagde avond en danken alle fysieke en online bezoekers voor hun aandacht.

Benieuwd? Op deze pagina kunt u de livestream terugkijken.

preloader logo
Wij zetten ons elke dag in voor
een schoon en veilig Zeeland