Waar moet uw bedrijf aan voldoen?

03 april 2023

Aan welke milieuregels moet je voldoen als ondernemer? We zetten deze regels zo duidelijk mogelijk op een rijtje voor de agrarische sector, horeca, industrie en garage- en transportbedrijven.

Bedrijven die hinder kunnen veroorzaken, vallen in Nederland onder de Wet milieubeheer. Dat betekent dat je als ondernemer bepaalde milieuregels moet naleven. Door de regels op te volgen, worden het milieu en de omgeving zo min mogelijk belast.

Infographics

We hebben de milieuregels voor de agrarische sector, horeca, industrie en garage- en transportbedrijven in vier overzichtelijke infographics gezet. Zo zie je in een oogopslag waar je aan moet voldoen.

Controle op naleving

De provincie en gemeenten hebben de taak om op naleving van de milieuregels te controleren. RUD Zeeland voert dit uit. Wanneer u een activiteit uitvoert waarvoor milieuregels gelden, dan moet u zich daar aan houden.

Milieucontrole

We voeren als RUD regelmatig milieucontroles uit. Een milieucontrole houdt in dat je als ondernemer een toezichthouder op bezoek krijgt. Hoe vaak u controle krijgt, hangt af van de activiteiten die u uitvoert. De toezichthouder maakt meestal op voorhand een afspraak en doet samen met de ondernemer een rondje door het bedrijf. Ook de administratie kan tijdens een bezoek worden bekeken.

Waarop controle?

De toezichthouder toetst uw situatie aan de geldende wet- en regelgeving. Daarnaast controleert de toezichthouder of u zich houdt aan de voorschriften uit uw vergunning(en). Ook hebben onze toezichthouders een zogenoemde ‘oog- en oorfunctie’ voor andere instanties, zoals het waterschap, de Arbeidsinspectie, de Belastingdienst en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Dat betekent dat onze toezichthouders constateringen van overtredingen op wet- en regelgeving buiten hun bevoegdheid, doormelden aan deze instanties.

Resultaat

Het resultaat van de milieuregels, de naleving en het toezicht hierop leveren voor iedereen iets belangrijks op: een schoon en veilig Zeeland.

Bekijk via deze links de infographics.

Inschrijven voor de externe nieuwsbrief

Nieuws

Geluidsoverlast door knalapparaten op het land
01 juni 2023 Verder lezen
Resultaten eerste inventariserende controleweek
23 mei 2023 Verder lezen
Een melding doen over uw leefomgeving wordt nog beter
17 mei 2023 Verder lezen
Dit is waarom we de kwaliteit van zwemwater controleren
08 mei 2023 Verder lezen
Chemische geur door uitrijden mest
17 april 2023 Verder lezen
Integrale controle bij bedrijven in Terneuzen
23 maart 2023 Verder lezen
Inspecteurs massaal op pad voor controleweek
13 maart 2023 Verder lezen
Stage lopen? RUD Zeeland is erkend leerbedrijf
02 maart 2023 Verder lezen
Trekvogels beschermen in natuurgebieden
17 februari 2023 Verder lezen
Natuur
Het jachtseizoen is weer in volle gang
05 oktober 2022 Verder lezen
preloader logo
Wij zetten ons elke dag in voor
een schoon en veilig Zeeland