Foto van Arjen Kooman

Arjen Kooman: “RUD Zeeland stimuleert je en denkt mee in hoe je jezelf verder kan ontwikkelen"

Gestart als Vergunningsverlener en nu aan het werk als Junior Specialist Geluid. Arjen Kooman vertelt over zijn overstap binnen RUD Zeeland. “In mijn functie als Vergunningsverlener was er voor mij nog genoeg te leren binnen het milieuspectrum. Toch trok het mij om me verder te specialiseren binnen één milieuaspect en daar diepgang in te zoeken. Toen er ruimte vrijkwam binnen het geluidsteam, heb ik aangegeven dat ik hier graag in verder wil.”

Niet uit de milieuhoek

Met een opleiding Manager Haven, Vervoer en Logistiek op het Scheepvaart en Transport College in Rotterdam en een jaar International Logistics op de HZ in Vlissingen, komt Arjen oorspronkelijk niet uit de milieuhoek. Hij startte zijn carrière als expeditiemedewerker bij Daalimpex Logistics BV in Vlissingen. Vervolgens kwam hij in 2012 in dienst bij de agrarische coöperatie CZAV in Wemeldinge. Hier werkte hij eerst als logistiek medewerker en later als teamleider van deze afdeling. Toen eind 2021 duidelijk werd dat de bedrijfsstructuur bij CZAV vanwege een nieuw ERP-systeem ook een nieuwe vorm zou krijgen, werd het voor Arjen tijd om verder te kijken.
“Met een compleet nieuwe organisatiestructuur in het vooruitzicht en al lange tijd een behoorlijk meer dan veertigurige werkweek, viel in maart 2022 mijn oog op de advertentie voor aankomend milieuprofessional bij RUD Zeeland. En toen dacht ik: waarom zou ik niet iets totaal anders gaan doen?”

Gestart als vergunningsverlener

“Op 1 september 2022 begon ik bij RUD Zeeland als Vergunningverlener. Omdat ik compleet blanco dit milieu-avontuur instapte, had het nog wel even tijd nodig voordat ik die titel ook daadwerkelijk inhoudelijk kon dragen. Dankzij een intensief inwerktraject met en door collega’s in combinatie met externe cursussen werd mijn milieukennis snel opgekrikt. Zo kreeg ik een goed beeld van de verschillende activiteiten en werkzaamheden binnen de RUD.”

“Ik moet eerlijk bekennen dat het een gok was of de werkzaamheden bij me zouden passen. Het is toch lastig hier vooraf een goed beeld van te krijgen als je totaal geen kennis hebt van milieuwet- en regelgeving en overheidsstructuren. De aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden van RUD Zeeland gaven in eerste instantie voor mij de doorslag om voor deze baan te kiezen.”

De ruimte om jezelf te ontwikkelen

“Vanaf dag één bij RUD Zeeland merk ik dat men je stimuleert en meedenkt in hoe je jezelf verder kan ontwikkelen. Ook tijdens periodieke gesprekken met het afdelingshoofd komt dit steeds naar voren en word je gestimuleerd hierover na te denken. Toen ik na een jaar wat comfortabeler was in mijn functie als Vergunningverlener, ben ik rond gaan kijken welke mogelijkheden er binnen RUD Zeeland waren om mezelf op langere termijn verder te ontwikkelen. Dit kon zeker ook als Vergunningverlener, waar binnen een breed milieuspectrum nog genoeg te leren was.”

“Toch trok het mij om me verder te specialiseren binnen één milieuaspect en daar meer diepgang in te zoeken. Ik heb me daarna verder verdiept in de werkzaamheden van verschillende specialisten binnen RUD Zeeland. Toen er ruimte vrij kwam binnen het geluidsteam heb ik aangegeven bij mijn afdelingshoofd dat ik hier graag in verder wil. RUD Zeeland heeft het vervolgens voor mij mogelijk gemaakt om als Junior Specialist Geluid in te stromen. Hier word ik ‘on the job’ door de collega’s en via verschillende cursussen verder opgeleid met als doel Specialist Geluid te worden. De RUD biedt mij daarbij alle ruimte, in tijd en geld, om de juiste cursussen te volgen en dit doel te bereiken.”

Begeleiding vanuit team Geluid

“Het team Geluid bestaat momenteel naast mijzelf uit vier enthousiaste en ervaren geluidsspecialisten. Bij de behandeling van de verschillende casussen word ik door alle vier de specialisten afwisselend begeleid. Op deze manier kom je in aanraking met ieders eigen manier van werken en uitleg. Dit zorgt voor een extra brede benadering waar ik uiteindelijk mijn eigen werkwijze in kan vinden. Ook voor andere vragen of uitleg kan ik bij alle vier de collega’s terecht.”

“Naast het inwerktraject binnen het team heb ik een aantal een- en meerdaagse cursussen gevolgd. Ook ben ik van plan in september te starten met de Hogere Cursus Akoestiek in Antwerpen. Dit wordt allemaal ondersteund door de RUD.”

Blij met de overstap

“De overstap bevalt me erg goed. Ik vind het een erg interessant vakgebied en leer elke dag bij. Als specialist is de doorlooptijd van casussen een stuk hoger dan bij vergunningverlening waardoor je, binnen je eigen specialisme, veel afwisseling hebt.”

“Ik beoordeel aanvragen met betrekking tot milieuvergunningen en meldingen, waarbij ik kijk of de activiteit akoestisch past binnen de geldende wet- en regelgeving. Deze aanvragen kunnen bestaan uit een akoestisch onderzoek en/of andere documenten. Daarnaast kijk ik of de in het akoestisch onderzoek genoemde gegevens kloppen en overeenkomen met de waarden in het bijbehorende rekenmodel. Deze beoordeling koppel ik terug aan de Vergunningverlener die hier vervolgens weer verder mee aan de slag gaat.”

“Dit is nog een groeiend proces. Door het werken aan verschillende zaken leer ik momenteel veel over hoe je akoestisch onderzoeken moet lezen, hoe Geomilieu werkt (softwarepakket voor het berekenen en beoordelen van geluid) en waar je de relevante handleidingen en wet- en regelgeving vindt. Maar ook waar je allemaal aan moet denken bij activiteiten met betrekking tot geluid. Hoe verder ik me hierin ontwikkel, hoe meer taken binnen het team Geluid ik op kan pakken.”

Andere kijk

“Door mijn werk bij RUD Zeeland krijg ik een kijkje in de keuken van de verschillende bedrijven in Zeeland. Het maakt je bewust van de ‘bedrijvigheid’ in onze provincie, maar ook wat het effect van die bedrijven op het milieu kan zijn. Je gaat op een andere manier kijken naar milieubelasting en de kwaliteit van je leefomgeving.”

“Ik werk met een fijne groep collega’s die altijd klaar staat om elkaar te helpen. RUD Zeeland is een werkgever die mij de ruimte geeft om mijzelf te ontwikkelen. De goede arbeidsvoorwaarden zorgen er daarbij voor dat de balans tussen werk en privé veel beter is geworden.”

preloader logo
Wij zetten ons elke dag in voor
een schoon en veilig Zeeland