De feestdagen komen eraan: wat moet je weten over verkoop en opslag van vuurwerk?

18 december 2023

De feestdagen komen eraan en het einde van het jaar nadert. Dat betekent ook dat er dit jaar op 28, 29 en 30 december consumentenvuurwerk wordt verkocht én tijdens de jaarwisseling de lucht in gaat. Wij zien erop toe dat dit zorgvuldig gebeurt.

RUD Zeeland zorgt dat de risico’s bij vuurwerk beperkt blijven. Dit geldt zowel voor de vuurwerkevenementen als voor het opslaan en verkopen van consumentenvuurwerk. Wij zien niet toe op overlast van consumentenvuurwerk door particulieren.

Wat doen wij?
Plaatsen waar vuurwerk opgeslagen is, moeten aan strenge eisen voldoen voor brandveiligheid en de veiligheid van de omgeving. Namens de Zeeuwse gemeenten voeren wij de taken voor vergunningverlening, toezicht en handhaving uit bij de verkooppunten. Ook tijdens de verkoopdagen in december worden alle verkooppunten één of meerdere keren door ons gecontroleerd. Dit jaar valt 31 december op een zondag. Op zondag mag er geen vuurwerk worden verkocht, ook niet als die dag een koopzondag is. Vandaar dat de verkoop dit jaar start op 28 december.  

Als iemand een verkooppunt voor consumentenvuurwerk wil beginnen, is daar toestemming voor nodig. Afhankelijk van de hoeveelheid vuurwerk, doet u een melding of vraagt u een vergunning aan.

Vuurwerkevenementen
De rest van het jaar is het afsteken van vuurwerk voorbehouden aan gespecialiseerde bedrijven, die daar onze toestemming voor nodig hebben. U kunt daar meer over lezen op rud-zeeland.nl/vuurwerk.

Coördinatie vuurwerktaken
RUD Zeeland voert, naast vergunningverlening en toezicht/handhaving ook de vuurwerk coördinatietaken namens de provincie uit. Dat houdt in dat we de schakel zijn tussen de provincie, de vuurwerkbedrijven, VeiligheidsRegio, politie en justitie. Het hele jaar door worden vuurwerkzaken landelijk afgestemd met andere provincies en omgevingsdiensten, de VeiligheidsRegio, het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

Inschrijven voor de externe nieuwsbrief

Nieuws

Openbare AB vergadering 1 juli RUD Zeeland
14 juni 2024 Verder lezen
Nieuws
Geluidsoverlast door knalapparaten op het land
13 juni 2024 Verder lezen
Nieuws
Visitatierapport RUD Zeeland
12 juni 2024 Verder lezen
Nieuws
Toren Sint-Baafskerk Aardenburg gerestaureerd mét aandacht voor beschermde diersoorten
30 mei 2024 Verder lezen
Nieuws
Zwemmen in open water: waar moet je rekening mee houden?
01 mei 2024 Verder lezen
Nieuws
Succesvolle informatieavond robuuste RUD
15 april 2024 Verder lezen
Nieuws
Gerrit van Hofwegen van start als interim-directeur RUD Zeeland
12 maart 2024 Verder lezen
Nieuws
Nieuws van onze voorzitter: RUD Zeeland krijgt interim-directeur
05 maart 2024 Verder lezen
Nieuws
Directeur Anton van Leeuwen neemt afscheid van RUD Zeeland
01 februari 2024 Verder lezen
Nieuws
Visitatiecommissie op bezoek bij RUD Zeeland
31 januari 2024 Verder lezen
preloader logo
Wij zetten ons elke dag in voor
een schoon en veilig Zeeland