De feestdagen komen eraan: wat moet je weten over verkoop en opslag van vuurwerk?

18 december 2023

De feestdagen komen eraan en het einde van het jaar nadert. Dat betekent ook dat er dit jaar op 28, 29 en 30 december consumentenvuurwerk wordt verkocht én tijdens de jaarwisseling de lucht in gaat. Wij zien erop toe dat dit zorgvuldig gebeurt.

RUD Zeeland zorgt dat de risico’s bij vuurwerk beperkt blijven. Dit geldt zowel voor de vuurwerkevenementen als voor het opslaan en verkopen van consumentenvuurwerk. Wij zien niet toe op overlast van consumentenvuurwerk door particulieren.

Wat doen wij?
Plaatsen waar vuurwerk opgeslagen is, moeten aan strenge eisen voldoen voor brandveiligheid en de veiligheid van de omgeving. Namens de Zeeuwse gemeenten voeren wij de taken voor vergunningverlening, toezicht en handhaving uit bij de verkooppunten. Ook tijdens de verkoopdagen in december worden alle verkooppunten één of meerdere keren door ons gecontroleerd. Dit jaar valt 31 december op een zondag. Op zondag mag er geen vuurwerk worden verkocht, ook niet als die dag een koopzondag is. Vandaar dat de verkoop dit jaar start op 28 december.  

Als iemand een verkooppunt voor consumentenvuurwerk wil beginnen, is daar toestemming voor nodig. Afhankelijk van de hoeveelheid vuurwerk, doet u een melding of vraagt u een vergunning aan.

Vuurwerkevenementen
De rest van het jaar is het afsteken van vuurwerk voorbehouden aan gespecialiseerde bedrijven, die daar onze toestemming voor nodig hebben. U kunt daar meer over lezen op rud-zeeland.nl/vuurwerk.

Coördinatie vuurwerktaken
RUD Zeeland voert, naast vergunningverlening en toezicht/handhaving ook de vuurwerk coördinatietaken namens de provincie uit. Dat houdt in dat we de schakel zijn tussen de provincie, de vuurwerkbedrijven, VeiligheidsRegio, politie en justitie. Het hele jaar door worden vuurwerkzaken landelijk afgestemd met andere provincies en omgevingsdiensten, de VeiligheidsRegio, het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

Inschrijven voor de externe nieuwsbrief

Nieuws

Nieuws
Directeur Anton van Leeuwen neemt afscheid van RUD Zeeland
01 februari 2024 Verder lezen
Nieuws
Visitatiecommissie op bezoek bij RUD Zeeland
31 januari 2024 Verder lezen
Jubileum, Nieuws
Dit is waarom groene handhavers in Zeeland zo belangrijk zijn
16 januari 2024 Verder lezen
Jubileum, Nieuws
RUD Zeeland 10 jaar!
02 januari 2024 Verder lezen
Onderzoek PFAS aandachtslocaties Zeeland
11 december 2023 Verder lezen
Jubileum, Nieuws
Ankie Smit nieuwe voorzitter RUD Zeeland
07 december 2023 Verder lezen
Samenwerken in Zeeland tegen ondermijning
30 november 2023 Verder lezen
Nieuws
Het jachtseizoen is begonnen, behalve voor het konijn
10 oktober 2023 Verder lezen
Nieuws
Actiedag in twee natuurgebieden, dit zijn de resultaten
23 augustus 2023 Verder lezen
Nieuws
Stankoverlast op Noord-Beveland
15 augustus 2023 Verder lezen
preloader logo
Wij zetten ons elke dag in voor
een schoon en veilig Zeeland