Inspecteurs massaal op pad voor controleweek

Nieuws
13 maart 2023

Bedrijven moeten zich melden voordat ze starten met milieubelastende activiteiten. Maar niet elk bedrijf doet dit of weet dit. RUD Zeeland houdt daarom voor het eerst een grote controleweek.

In de week van 20 maart gebeurt er iets opvallends bij RUD Zeeland. Dertig inspecteurs doen achthonderd controles in vijf dagen.

Waarom?

Er is een uitdraai gemaakt van inschrijvingen bij de Kamer van Koophandel (KvK) voor bepaalde typen bedrijven. Dit is naast het eigen bestand van de RUD gelegd. Bedrijven die wel zijn ingeschreven bij de KvK maar niet bekend zijn bij de RUD, zijn zo geïnventariseerd. De inspecteurs gaan nu beoordelen of een bedrijf een inrichting is volgens de Wet milieubeheer. En als dat zo is, bekijken de inspecteurs of bedrijven zich moeten melden of een vergunning aanvragen. Op die manier krijgt de RUD een actueel overzicht van bestaande bedrijven.

Schoon en veilig Zeeland

Niet elk bedrijf weet dat er een vergunning nodig is, of meldt zich. Terwijl een vergunning/melding juist heel belangrijk is om Zeeland schoon en veilig te houden.
RUD Zeeland heeft zo’n tienduizend bedrijven in het bestand, waarvan er zevenduizend periodiek worden gecontroleerd. Voorheen werden de bedrijven die nog onbekend waren bij de RUD ook bezocht, maar dan verspreid over het jaar. Dit jaar ondervangt RUD Zeeland dit voor het eerst met een grote inventariserende controleweek. Tussen 20 en 24 maart gaan de inspecteurs op pad.

Voordelen

Een controleweek heeft veel voordelen. De inspecteurs delen hun kennis met elkaar en mogelijke problemen worden gezamenlijk meteen aangepakt en opgelost. Het kan ook voorkomen dat er naar aanleiding van controles soortgelijke vragen zijn. Bijvoorbeeld over of een bedrijf wel op een bepaalde locatie mag zitten volgens het bestemmingsplan. Al die vragen worden in één keer voorgelegd aan de betreffende gemeente.

Meer weten?

Via de website aimonline kunt u de meldingsplicht controleren. Ervaart u overlast door een bedrijf in uw omgeving? Of heeft u een vraag? Dan kunt u terecht bij ons Milieumeldpunt.

Inschrijven voor de externe nieuwsbrief

Nieuws

Nieuws
Directeur Anton van Leeuwen neemt afscheid van RUD Zeeland
01 februari 2024 Verder lezen
Nieuws
Visitatiecommissie op bezoek bij RUD Zeeland
31 januari 2024 Verder lezen
Jubileum, Nieuws
Dit is waarom groene handhavers in Zeeland zo belangrijk zijn
16 januari 2024 Verder lezen
Jubileum, Nieuws
RUD Zeeland 10 jaar!
02 januari 2024 Verder lezen
Jubileum, Nieuws
Ankie Smit nieuwe voorzitter RUD Zeeland
07 december 2023 Verder lezen
Nieuws
Het jachtseizoen is begonnen, behalve voor het konijn
10 oktober 2023 Verder lezen
Nieuws
Actiedag in twee natuurgebieden, dit zijn de resultaten
23 augustus 2023 Verder lezen
Nieuws
Stankoverlast op Noord-Beveland
15 augustus 2023 Verder lezen
Nieuws
Geuroverlast door brand in Willebroek (BE)
14 augustus 2023 Verder lezen
Nieuws
Zwemwater veilig? Dan moet je toch nog goed opletten
25 juli 2023 Verder lezen
preloader logo
Wij zetten ons elke dag in voor
een schoon en veilig Zeeland