Samenwerken in Zeeland tegen ondermijning

30 november 2023

We werken in Zeeland intensief samen om ondermijning tegen te gaan. Met succes. Zo werden er onlangs restanten van een drugslab gevonden tijdens een controle in Axel.

In november werden er bijna tweehonderd garage- en opslagboxen gecontroleerd in Terneuzen en Axel. Dat gebeurde door onze inspecteurs, toezichthouders van de gemeente Terneuzen, Taskforce RIEC en speurhonden van Het Twickelerveld.

De controle is bedoeld om na te gaan of garage- en opslagboxen worden gebruikt waarvoor ze zijn bedoeld. Als de ruimtes niet worden gebruikt volgens het bestemmingsplan, kan dit tot gevaarlijke situaties leiden. Je kunt hierbij denken aan brand- of explosiegevaar. In Axel werden in een opslagruimte materialen gevonden voor het opzetten van een hennepkwekerij en restanten en afval van een drugslab. Dit valt onder ondermijnende criminaliteit. De politie heeft een nader onderzoek ingesteld. Hier was ook aandacht voor in de regionale en landelijke pers.

Wat is ondermijning?

Ondermijning betekent dat criminelen bedrijven uit de bovenwereld gebruiken om illegale activiteiten in de onderwereld uit te voeren. Je kunt daarbij denken aan een hennepkwekerij in een boerenschuur, een drugslab in een bedrijfspand of een autogarage die voertuigen verhuurt aan criminelen. Ondermijnende criminaliteit is moeilijk te signaleren, omdat de activiteiten vaak verborgen zijn.

Aanpakken van ondermijning

Het signaleren van ondermijnende criminaliteit wordt steeds belangrijker. Onze medewerkers letten tijdens controlebezoeken bij bedrijven of bij opvallende aanvragen op of er sprake kan zijn van ondermijning. Daarnaast werken we samen tijdens integrale acties, die door onze deelnemers georganiseerd worden. Dat is een brede controle, waarbij meerdere partijen samen optrekken. Iedereen kijkt vanuit zijn eigen expertise en specialisme naar het naleven van de wet- en regelgeving op het gebied van onder meer het bestemmingsplan en milieuwetgeving. De controle in Terneuzen en Axel is daar een voorbeeld van.

Nog een stap verder

We bouwen het signaleren van ondermijnende criminaliteit steeds verder uit bij RUD Zeeland. Vanaf januari 2024 gaat er een ondermijningsteam van start. Deze inspecteurs worden met gespecialiseerde opleidingen getraind om signalen van ondermijning te herkennen. 

Inschrijven voor de externe nieuwsbrief

Nieuws

Nieuws
Zwemmen in open water: waar moet je rekening mee houden?
01 mei 2024 Verder lezen
Nieuws
Succesvolle informatieavond robuuste RUD
15 april 2024 Verder lezen
Nieuws
Gerrit van Hofwegen van start als interim-directeur RUD Zeeland
12 maart 2024 Verder lezen
Nieuws
Nieuws van onze voorzitter: RUD Zeeland krijgt interim-directeur
05 maart 2024 Verder lezen
Nieuws
Directeur Anton van Leeuwen neemt afscheid van RUD Zeeland
01 februari 2024 Verder lezen
Nieuws
Visitatiecommissie op bezoek bij RUD Zeeland
31 januari 2024 Verder lezen
Jubileum, Nieuws
Dit is waarom groene handhavers in Zeeland zo belangrijk zijn
16 januari 2024 Verder lezen
Jubileum, Nieuws
RUD Zeeland 10 jaar!
02 januari 2024 Verder lezen
De feestdagen komen eraan: wat moet je weten over verkoop en opslag van vuurwerk?
18 december 2023 Verder lezen
Onderzoek PFAS aandachtslocaties Zeeland
11 december 2023 Verder lezen
preloader logo
Wij zetten ons elke dag in voor
een schoon en veilig Zeeland