Nieuwsbrief maart 2025

Voorwoord directeur Wim Jochems

Voor je ligt weer een nieuwsbrief vol met nuttige informatie en leuke wetenswaardigheden. Het is voor mij mijn eerste voorwoord en meteen in een belangrijke, ook wel spannende periode voor de RUD.

Een periode waarin keuzes gemaakt moeten worden waarvan iedereen de gevolgen en effecten gaat merken. De één krijgt er wat meer van mee dan de ander. De RUD gaat groeien naar een robuuste omgevingsdienst Zeeland. Dit zal niet alleen de RUD intern raken maar zeker ook de deelnemers en andere partners. Een robuuste omgevingsdienst worden, vraagt ook om een open houding naar elkaar waardoor gedeeld eigenaarschap ontstaat op de inhoudelijke milieu- en leefbaarheidsthema’s waar de RUD en andere overheden voor staan. Dit is wat mij betreft niet iets van papier, financiering en dienstverleningsovereenkomsten maar van samenwerking op basis van wederkerigheid, respect en vertrouwen. Dat is iets waar ik voor sta en hoort bij de ontwikkeling van RUD Zeeland naar een robuuste omgevingsdienst voor de provincie Zeeland.

Verder lees je in deze brief een update over de weg naar een robuuste omgevingsdienst. Ook onze toekomstige huisvesting is onderwerp van gesprek. Eind maart is er meer duidelijkheid en voor nu zetten we alvast alle informatie op een rij. Ook lees je meer over het stakeholdersonderzoek en vertellen we het verhaal van onze collega’s Willy en Toeki. Zij gingen van inhuur naar vaste dienst. Maar eerst lees je wat meer over mij.

Veel leesplezier!

Wim Jochems

Directeur Wim Jochems staat voor een grote opgave: ‘Ik krijg daar energie van’

Wim Jochems (59) is sinds 1 februari 2025 de directeur van RUD Zeeland. Hij staat meteen voor een grote opgave: het robuust maken van de organisatie. Dat was voor hem een belangrijke reden om te solliciteren. “Een kennis zei dat dit mij op het lijf geschreven is. Ik denk dat ook.”

De eerste week van Wim mag gerust memorabel genoemd worden. Terwijl onze organisatie midden in het traject zit om robuust te worden, sprong Wim op deze rijdende trein. “En die reed al best hard”, lacht hij. Hij liet zich bijpraten, haakte meteen aan bij overleggen en dacht mee. Het is tekenend voor de aanpak van de directeur. Hij weet wat er moet gebeuren en gaat er vol voor. “Ik krijg daar een bak energie van.”

Grootste opgave
Het robuust worden is de grootste opgave waar onze organisatie voor staat sinds de oprichting. RUD Zeeland en alle andere omgevingsdiensten moeten robuuster worden. Dat betekent bijvoorbeeld groeien om alle taken goed uit te kunnen voeren en investeren in kennisontwikkeling. De deadline van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, om robuust te worden als omgevingsdienst, is 1 april 2026. Wim ziet hier extra kansen voor de Zeeuwse overheidsorganisaties, om nog meer samen op te trekken. “Met de RUD als draaggolf.”

Voor Wim is het niets minder dan een uitdaging. En de beste uitdagingen komen op je pad wanneer je ze niet verwacht. Toen hij afgelopen zomer onder de luifel van een camper in Frankrijk zat, kreeg hij een bericht. Een kennis stuurde dat RUD Zeeland een nieuwe directeur zoekt. “Ik dacht eerst, RUD? Toen las ik omgevingsdienst en daar had ik meteen beeld bij. Vooral de opgave die er ligt, sprak me aan.”

Lange loopbaan bij de politie
Wim komt uit een ander werkveld, maar met veel overeenkomsten. Hij werkte 42 jaar bij de politie. “Toezicht, handhaving en inspectie zijn wel vergelijkbaar met wat je in politiewerk doet. In Vergunningverlening ga ik wat dieper duiken. Bij de politie heb je wel met bijvoorbeeld jachtaktes en vuurwapenvergunningen te maken.”

Wim vervulde verschillende rollen binnen de politie, waardoor hij een schat aan ervaring opdeed. Hij begon bij de marechaussee en ging vervolgens naar de gemeentepolitie in zijn woonplaats Roosendaal. Hij volgde een studie en stroomde door binnen de organisatie. In Moerdijk zette hij als inspecteur zijn eerste stap in de richting van milieu. “Daar gaf ik leiding aan een groep mensen, op industrieterrein Moerdijk met name. Ik had daar wel verbinding mee, ik pakte vaak milieudingen op. Ik was voor de bedrijven daar ook het aanspreekpunt naar de politie toe.” Van daaruit groeide hij verder door naar teamchef en plaatsvervangend districtschef. Rond 2000 kwam hij in de gemeenschappelijke meldkamer van Midden- en West-Brabant terecht als directeur. Vervolgens ging hij de intelligence-kant op bij de politie en was hoofd van de dienst Informatie Midden- en West-Brabant en Zeeland. Bij de vorming van de Nationale politie in 2014 werd hij districtschef in district de Markiezaten en daarmee via Tholen in verbinding met het Zeeuwse.

Zijn meest recente rol was directielid bij de Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland. RIEC staat voor Regionale Informatie- en Expertisecentra. Binnen deze organisaties werken onder meer gemeenten, Openbaar Ministerie, politie, Belastingdienst, Douane, provincies en omgevingsdiensten samen om ondermijnende criminaliteit aan te pakken.

Invoegen, toevoegen en uitvoegen
Zijn stijl van leiding geven is helder. “Ik stel het op prijs als mensen zeggen wat ze denken, als ze het maar netjes doen.” Hij wil niet op de details gaan zitten. “Ik wil niet van begin tot eind ergens bij zitten om mijn invloed uit te oefenen. Helemaal niet zelfs. Als je weet dat mensen hun ding perfect doen, voeg ik af toe in om te laten merken dat ik ze zie. Ik voeg in, voeg toe en voeg weer uit.”

Wim praat met enthousiasme over zijn werk. “Ik vind werken leuk. Maar het is ook goed om een balans te hebben. Als ik thuis kom, gaat m’n oude spijkerbroek aan en ga ik de garage in. Ik heb mijn huis helemaal verbouwd en ik ben een carport aan het zetten. Daarnaast sport ik. Ik zwem regelmatig en mijn vrouw en ik duiken. Stilzitten doe ik niet.”

Afscheid van de interim-directeur

We namen in januari afscheid van interim-directeur Gerrit van Hofwegen. Hij stond sinds maart 2024 aan het roer van RUD Zeeland en maakte een start met het robuust worden van onze organisatie. Hij gaf ons deze mooie woorden mee:

‘Als ergens geluk voor het oprapen lag, zou ik er heen gaan, handen vol zou ik rapen en gooien hoog in de lucht en met de wind jouw kant op laten gaan.’

Op weg naar een robuuste RUD Zeeland

De deadline is duidelijk. In april 2026 moet RUD Zeeland voldoen aan de zes criteria van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat voor een robuuste omgevingsdienst. Een flinke opgave waar we als organisatie gezamenlijk de schouders onder zetten. Sinds de instemming van het Algemeen Bestuur met het plan van aanpak zijn er verschillende stappen gezet. Kortom, de weg naar een robuuste RUD is ingezet!

Wat ging er aan vooraf
Een commissie onder leiding van Jozias van Aartsen trok in 2021 na een landelijk onderzoek de conclusie dat alle omgevingsdiensten robuuster moeten worden. De aanbevelingen in het rapport van Aartsen leidden tot een interbestuurlijk programma versterking Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving, kortweg IBV-VTH. Dit is een programma met zes pijlers om het VTH-stelsel te verbeteren, waarvan de eerste pijler gaat over de eisen waar een robuuste dienst aan moet voldoen. RUD Zeeland voldoet niet aan de gestelde eisen en een plan van aanpak was noodzakelijk. Het Algemeen Bestuur stemde op maandag 9 september 2024 in met dit plan. Sindsdien zijn er met ondersteuning van adviesbureau Rijnconsult een aantal stappen gezet.

Samen met de medewerkers
Betrokkenheid van de medewerkers is cruciaal bij deze grootste verandering sinds de oprichting van RUD Zeeland in 2014. Vanuit een dwarsdoorsnede van de organisatie is een kernteam samengesteld. Daarnaast is er ook een klankbordgroep opgericht met medewerkers van verschillende afdelingen. De leden van de klankbordgroep zorgen voor een kritische en brede blik op het werk van het kernteam en zijn daarmee een belangrijk adviesplatform. Het MT vormt de stuurgroep binnen dit project. De ondernemingsraad is vertegenwoordigd in zowel het kernteam als de klankbordgroep. Daarmee is ook de medezeggenschap goed verankerd in het project.

Aan de slag onder leiding van Rijnconsult
Onder leiding van de adviseurs van Rijnconsult heeft het kernteam de afgelopen maanden gewerkt aan vijf thema’s:

  1. RUD zijn & laten zien
  2. Producten & Diensten
  3. Processen
  4. Inrichting & Besturing
  5. Mensen & Middelen

De huidige situatie binnen RUD Zeeland is hiermee in kaart gebracht. En er is inzichtelijk gemaakt wat er moet veranderen. Want robuust zijn betekent dat we moeten groeien. De organisatie moet klaar zijn voor de komst van extra medewerkers zodat we onze taken nog beter uit kunnen voeren. Momenteel wordt er gewerkt aan een organisatieplan. Hierin komen onder andere het voorstel voor de nieuwe organisatiestructuur met het formatieplan te staan, een onboardingsprogramma, een opleidingsplan en een herijkte missie, visie en kernwaarden. Het Algemeen Bestuur neemt het uiteindelijke besluit over het organisatieplan. Daarna kan er gestart worden aan het werkend maken van een toekomstbestendig RUD Zeeland.

Vijf vragen over onze toekomstige huisvesting

Waar klap ik vanaf januari 2026 mijn laptop open? Eind maart hebben de medewerkers van RUD Zeeland antwoord op deze vraag. Dan beslist ons Algemeen Bestuur over de toekomstige huisvesting. Vijf vragen over deze grote beslissing.

1. Waarom een verhuizing?
Onze voorkeur gaat uit naar een locatie nabij openbaar vervoer. Daarnaast speelt onze groei naar een robuuste organisatie en het aantal werkplekken dat daarvoor nodig is een rol.

2. Gaat het alleen om een kantoor?
Nee, naast een kantoor zoekt RUD Zeeland ook een partij die per 1 januari 2026 ondersteuning op de bedrijfsvoering kan bieden. Oftewel de PIOFACH-taken. De financiële administratie, de personeels- en salarisadministratie en de ICT-voorzieningen besteden we uit. De provincie kan deze ondersteunende taken bieden. Ze hebben hiervoor een voorstel gemaakt. Bij een eerdere uitvraag onder de deelnemers bleek dat alleen de provincie de gevraagde ondersteuning kan bieden. De dertien Zeeuwse gemeenten zien hiervoor geen mogelijkheden.

3. Wat ging eraan vooraf?
Sinds de oprichting van RUD Zeeland in 2014 verzorgt de gemeente Terneuzen onze huisvesting en de ondersteunende taken. In 2020 heeft onze organisatie een huisvestingsvisie op laten stellen. Hierin staat dat een meer centrale locatie in Zeeland de voorkeur heeft voor het toekomstige kantoor. Dit is ook ingegeven door een betere bereikbaarheid per openbaar vervoer en dan met name de nabijheid van het treinstation. We zijn tenslotte een omgevingsdienst. Het huurcontract met Terneuzen liep oorspronkelijk af per 1 januari 2024. Om de opties voor de toekomstige huisvesting goed uit te werken, is het contract met Terneuzen verlengd tot en met 31 december 2025. Gezamenlijke huisvesting en bedrijfsvoering met de GGD en Veiligheidsregio Zeeland is voor de toekomst niet uit beeld. Hiervoor is in een eerdere fase verkennend onderzoek gedaan.

4. Waarom is er nog geen besluit?
De toekomstige huisvesting werd op maandag 27 januari besproken in een extra overleg van het Algemeen Bestuur (AB). Er kon nog geen besluit genomen worden over de verhuizing en de dienstverlening. Het AB stelde dat een aantal zaken verder uitgezocht moeten worden. Daarom is de besluitvorming uitgesteld tot eind maart. Er komt een aangepast voorstel waarin de verschillende vragen van het AB beantwoord worden. Ook is er overlegd met de begeleidingscommissie.

5. Wat vinden onze medewerkers van een verhuizing?
Zij zijn op de hoogte, de plannen voor nieuwe huisvesting zijn niet nieuw. Wie de afgelopen jaren solliciteerde bij RUD Zeeland, las het al in de vacaturetekst of hoorde het tijdens het sollicitatiegesprek: dat de kans groot was dat we binnen een paar jaar zouden verhuizen naar een meer centrale locatie in Zeeland. We blijven met dezelfde mensen vanuit Zeeland werken aan een schoon en veilig Zeeland.

Uitkomsten van stakeholdersonderzoek 2024

Afgelopen jaar is voor de derde maal in het bestaan van RUD Zeeland een stakeholdersonderzoek uitgevoerd. Bij het onderzoek is nagegaan wat onze stakeholders vinden van RUD Zeeland. Wat zijn de sterke kanten van de RUD? Maar ook, wat kan er beter?

Maar wie zijn die stakeholders eigenlijk?
Onze stakeholders zijn alle partijen waar we mee te maken hebben. Dit zijn onze veertien bestuurders en hun ambtelijke ondersteuning. Ook de bedrijven waar we inspecties uitvoeren en vergunningen voor verlenen zien we als stakeholders. Daarnaast ook de burgers die bij ons een milieuklacht ingediend hebben en tot slot zestien ‘partners’. Deze laatste groep zijn bijvoorbeeld organisaties waar we mee samenwerken. Denk daarbij aan Rijkswaterstaat, omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid, Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit en Natuurmonumenten.
Al deze groepen hebben een -voor hen specifiek opgestelde- vragenlijst ontvangen. Dit heeft een hele berg met bruikbare informatie opgeleverd.

Wat was de uitkomst?
Net als voorgaande jaren vinden de stakeholders dat we veel kennis is huis hebben. De medewerkers worden als vriendelijk en deskundig beschouwd. Onze communicatie kan als verbeterpunt worden genoemd. Oftewel het beter op de hoogte houden van bijvoorbeeld de voortgang van het afhandelen van een klacht, een procedure of een bedrijfscontrole. Wat ook beter kan, is onze bereikbaarheid. We zijn niet altijd even goed bereikbaar is de mening van de stakeholders. Wat we zelf ook wel al wisten, is dat ‘de basis nog niet helemaal op orde is’ volgens de geënquêteerden. Tot slot vindt men dat we ons te vaak opstellen als politieagent en niet als adviseur van een bedrijf.

En nu?
Veel van de aandachtspunten zitten in een of andere vorm al in ons plan van aanpak ‘Samen naar een Robuuste RUD’ of zullen daardoor een impuls krijgen. Los daarvan zijn de quick wins per onderdeel belegd bij een of meerdere teams. Het onderzoek heeft ons in ieder geval weer een mooie inkijk gegeven in hoe onze dienstverlening wordt ervaren.

Van inhuur naar vaste dienst: het verhaal van Willy en Toeki

Ze begonnen als inhuurkracht en zijn inmiddels allebei in vaste dienst. Onze omgevingsdienst kan de jarenlange kennis en ervaring van Toeki Tjodikromo en Willy Wesdijk namelijk goed gebruiken. Het enthousiasme is wederzijds, de juridisch administratief medewerkers zijn op hun plek bij RUD Zeeland. “Het voelde hier meteen goed.”

Toeki (67) en Willy (64) werken op de afdeling Vergunningverlening. Voor de bescherming van het milieu en onze leefomgeving gelden wetten en regels. Voor sommige zaken zijn vergunningen nodig en die verlenen wij. We houden ons ook bezig met de bescherming van de Zeeuwse bodem, in opdracht van onze deelnemers. Bodem is een breed werkgebied. Zo voorkomen we onder meer vervuiling en zien erop toe dat bodemonderzoeken zorgvuldig worden gedaan.

Willy werkt op de afdeling Vergunningverlening.

Toeki en Willy maken onderdeel uit van team Bodem. Allebei kwamen ze als inhuurkracht binnen, om de afdeling Vergunningverlening te versterken. Toeki is sinds februari 2023 werkzaam bij onze organisatie. Hij werkte voorheen bij het Kadaster en daarna jarenlang in het notariaat, tot hij zijn baan verloor bij een reorganisatie. Hij zocht naar een plek waar hij een verschil kon maken met zijn kennis over het notariaat en Kadaster. Dat bleek moeilijk te zijn, vanwege zijn leeftijd. “Ik heb veel leuke sollicitatiegesprekken gehad, maar de leeftijd speelde toch een rol. Dat vond ik jammer.”

Willy werkt sinds april 2024 bij de RUD en maakte hetzelfde mee. “Ik ben hypotheekadviseur en heb daarnaast nog veel meer gedaan. Ik maakte collectief ontslag mee toen de hypotheekmarkt in elkaar zakte. Ik heb nog een opleiding gedaan en afgerond. Na anderhalf jaar was ik klaar en ik dacht, en nu?”  Ze wilde graag met haar kennis en ervaring aan de slag, maar ervaarde net als Toeki ook leeftijdsdiscriminatie. “Je loopt tegen je leeftijd aan. Dat wordt niet gezegd, maar je voelt het.”

Toeki werkt op de afdeling Vergunningverlening.

Kennis kwam als geroepen
Toeki kwam via een detacheringsbureau bij RUD Zeeland terecht. Zijn kennis kwam als geroepen. Hij ging aan de slag met de kadastrale werkzaamheden. “We hebben ook een nieuw werkproces op poten gezet.” Toen team Bodem versterking nodig had, zag Willy de vacature en reageerde met succes. Sindsdien versterkt ze het team met haar brede werkervaring en administratieve kennis.

Willy en Toeki houden momenteel beschikkingen op percelen bij, zodat gegevens in het Kadaster actueel zijn. Dat houdt in dat wordt geregistreerd waar er bodem verontreinigd is. Na een sanering wordt dat aangepast. Willy: “We onderzoeken dossiers en schrijven ze na controle in of uit.” Ze hebben inmiddels allebei een vast contract.

Nog even door na pensioen
Toeki besloot zelfs nog een jaar door te gaan na zijn pensioen. “Er is zoveel te doen, ik dacht: ik kán nog niet opstappen. En ik vind het leuk, ik kan goed met de collega’s overweg, de sfeer is hier absoluut goed. In december word ik 68 en dan stop ik.”

Ze zijn allebei op hun plek bij RUD Zeeland. Willy: “Het voelde hier meteen goed. Mensen zijn heel sociaal. Er zijn best veel jonge collega’s, dat is ook heel leuk. Hier kun je zijn wie je bent, zonder buiten de groep te vallen.”

preloader logo
Wij zetten ons elke dag in voor
een schoon en veilig Zeeland