We houden toezicht op het land, nabij het water én in de lucht. Onze organisatie heeft vier drones om controles uit te voeren, elke met zijn eigen mogelijkheden en beperkingen. Door een gezamenlijke vergunning van omgevingsdiensten (OD’s), kunnen de drones beter en vaker worden ingezet.
Hoogte en volume in kaart brengen van de opslag bij een bedrijf. Een 3D-overzicht maken van het hele terrein. Met warmtebeeld een veld bekijken voordat er gemaaid wordt, om te kijken waar reekalfjes liggen. De mogelijkheden met drones zijn eindeloos en de ontwikkelingen gaan hard. “Vanuit de hoogte kun je heel andere dingen zien en vastleggen”, zegt dronepiloot en toezichthouder Robby de Braal-Riddering.
Gezamenlijke vergunning
Er kan veel met drones maar er zijn wetten en regels, waar de piloten zich aan moeten houden. Je mag bijvoorbeeld niet zonder toestemming boven een havengebied of beschermd natuurgebied vliegen. Er zijn daarom afspraken gemaakt om het werk goed uit te kunnen voeren. Omgevingsdienst NL, een samenwerkingsverband tussen de omgevingsdiensten, heeft een convenant voor drones. Elke OD kan bij deze gezamenlijke vergunning aansluiten. “Omdat we een overheidsinstelling zijn, zijn er andere regels voor het vliegen met drones dan voor een particulier of bedrijf. Deze staan in de vergunning.”
Eerste audit
Om de afspraken over het vliegen met drones goed uit te voeren, is er een overkoepelend beheersteam. Dit team bestaat uit leden van omgevingsdiensten Arnhem, Noord-Holland Noord, IJmond, Noordzeekanaalgebied en onze organisatie RUD Zeeland. Robby de Braal-Riddering is technisch manager bij het beheersteam en regioverantwoordelijke voor Zuid-Nederland. Afgelopen maart werd er voor de eerste keer een audit gehouden, door de Luchtvaartautoriteit van de Inspectie Leefomgeving en Transport (IL&T). Robby: “Er zijn diverse onderdelen van de vergunning behandeld, waaronder het onderhoud waarvoor ik als technisch manager verantwoordelijk ben. Hiervoor heb ik een document opgesteld dat inmiddels landelijk wordt toegepast. Volgens de inspecteurs van IL&T is dit document volledig en goed geborgd. Op andere gebieden zijn vier kleine verbeterpunten vastgesteld, die inmiddels zijn opgepakt en aangepast. Daarnaast hebben wij als jonge organisatie een positieve beoordeling ontvangen over onze prestaties.”
Vliegen met een drone
De vergunning en de audit laten zien dat er achter de schermen veel voor nodig is om te mogen vliegen. “Vliegen met een drone wordt vaak onderschat.” De dronepiloten zijn opgeleid, kunnen met verschillende soorten drones vliegen en weten precies waar ze wel en niet kunnen vliegen. Voordat Robby gaat vliegen, maakt hij een vluchtplan. “Dat is allesomvattend. Je neemt alle risico’s mee die er zijn. Als de drone zijn signaal verliest en naar een bedrijf in de buurt vliegt, weet ik wie ik moet bellen.” Tijdens het vliegen, is hij met meerdere dingen tegelijk bezig. “Je bent met de controle bezig, aan het vliegen en je houdt je omgeving in de gaten.” Het komt voor dat hij op locatie is, alles heeft voorbereid en toch niet kan vliegen. “Bijvoorbeeld als bepaalde waardes worden overschreden, of als het luchtruim in gebruik is.”
Drones bij RUD Zeeland
Robby is dronepiloot bij ‘grijs’, oftewel de bedrijven, en er zijn twee piloten voor ‘groen’, de natuur. Er wordt gekeken hoe drones nog meer ingezet kunnen worden in onze organisatie. Bijvoorbeeld bij asbestsaneringen. “Als iemand op een dak bezig is, zie je heel slecht wat deze persoon aan het doen is. Als mensen weten dat er een drone in de lucht hangt of kan hangen, vertonen ze beter gedrag. Bij andere omgevingsdiensten bleek dit heel succesvol.” Ook voor het toepassen van grond wordt gekeken naar gebruik van drones.” Het doel is altijd om bij te dragen aan een schoon en veilig Zeeland. “We zijn geen cowboys. We gaan niet voor het leukste plaatje, maar werken echt opdrachtgericht. En veiligheid staat boven alles.” Lees hier meer over de mogelijkheden van drones.
