Nieuwsbrief juli 2025

Voorwoord directeur Wim Jochems

Deze nieuwsbrief verschijnt vlak voor de vakantieperiode – een tijd waarin velen van ons even tot rust komen na een jaar hard werken. Dat geldt ook voor ons als RUD. We hebben de afgelopen maanden intensief gewerkt aan een nieuwe organisatie-inrichting. De voorstellen voor de inrichting van een robuuste omgevingsdienst zijn gereed en kunnen worden voorgelegd aan de ondernemingsraad voor advies en aan het bestuur ter besluitvorming.

Naast deze organisatorische herinrichting zijn we ook de verhuizing van Terneuzen naar Middelburg aan het voorbereiden. Ondertussen blijft ons werk volop in beweging en ontwikkelen we ons verder van een uitvoeringsdienst naar een volwaardige omgevingsdienst. Daarbij spelen actuele thema’s een belangrijke rol. Zo vraagt de problematiek rond Zeer Zorgwekkende Stoffen om verdere kennisontwikkeling. Ook op het gebied van toezicht dienen zich nieuwe technologieën aan waar we gebruik van maken, zoals drones.

In deze nieuwsbrief leest u meer over deze onderwerpen, zodat u weer helemaal op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen.

Ik wens u veel leesplezier en een fijne zomer!

Wim Jochems

RUD Zeeland verhuist naar Middelburg

Volgend jaar wacht ons een grote verandering. Vanaf januari 2026 is RUD Zeeland gehuisvest in Middelburg. De provincie Zeeland voert vanaf dat moment de ondersteunende taken op het gebied van bedrijfsvoering voor ons uit.

Het Algemeen Bestuur (AB) besloot op maandag 24 maart dat onze organisatie naar Middelburg verhuist en de provincie de ondersteunende taken uitvoert. Hieronder vallen onder meer financiën, personeels- en salarisadministratie en informatievoorziening. We verhuizen naar een pand aan de Buitenruststraat.

Evaluatie na drie jaar

Na drie jaar wordt bekeken of en hoe gezamenlijke huisvesting met GGD Zeeland en Veiligheidsregio Zeeland kan bijdragen aan efficiëntere samenwerking, kostenbesparing en versterking van de diensten. Daarnaast is het streven om gesprekken van de GGD en VRZ bij te blijven wonen als Dagelijks Bestuur en bevindingen terug te koppelen.

Huidige situatie

De eerste stappen zijn gezet. Na het besluit, is de provincie gestart met de voorbereidingen voor de overname van de ondersteunende taken. Ondertussen werken we tot het einde van dit jaar vanuit Terneuzen om Zeeland schoon en veilig Zeeland te houden. En dat blijven we doen.

Wat eraan vooraf ging

De huisvesting en ondersteunende taken worden, sinds de oprichting van de RUD in 2014, uitgevoerd door de gemeente Terneuzen. Onze voorkeur gaat voor de toekomst uit naar een meer centrale locatie in Zeeland. Daarnaast speelt onze groei naar een robuuste organisatie en het aantal werkplekken dat daarvoor nodig is een rol. Dit vormde de aanleiding voor onze organisatie om een partij te zoeken die per 1 januari 2026 huisvesting en ondersteuning kan bieden.

Op weg naar een robuuste RUD

In april 2026 moet RUD Zeeland net als alle omgevingsdiensten voldoen aan de zes criteria van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat voor een robuuste omgevingsdienst. In de vorige nieuwsbrief werd toegelicht hoe de weg hiernaartoe met ondersteuning van adviesbureau Rijnconsult is ingezet. Het voorbereidende werk is afgerond, tijd voor de besluitvorming!

Terugblik afgelopen maanden

De afgelopen tijd was een intensieve periode waarin door de leden van de verschillende werkgroepen een hoop werk is verzet. Op basis van de opgeleverde informatie zijn er belangrijke keuzes gemaakt door het MT, dat als stuurgroep fungeert in dit project. Er is een voorstel gemaakt voor een nieuwe organisatiestructuur, met ook een nieuwe indeling voor de afdelingen en de teams.  Met elkaar bouwen aan een robuuste RUD is ook het omgaan met allerlei belangen – zowel op individueel niveau als op organisatieniveau. We proberen hier zo goed mogelijk mee om te gaan, met oog voor alle medewerkers.

Waarover wordt besloten

Het resultaat van alle inspanningen van de afgelopen maanden is gebundeld tot één organisatieplan. De organisatie staat nu voor een volgende belangrijke stap: een voorgenomen besluit op het organisatieplan dat voor advies richting OR gaat. Dit plan bestaat uit de volgende elementen:

– nieuwe organisatiestructuur met formatieplan;
– herijkte missie, visie en kernwaarden;
– nieuw onboardingsprogramma en opleidingsplan.

Dit plan gaat vervolgens ter besluitvorming naar het Dagelijks Bestuur (DB). Na het besluit van het DB verwachten we in september een nieuwe fase in te gaan: het daadwerkelijk herstructureren van onze organisatie en het werven van nieuwe collega’s.

Zeer zorgwekkende stoffen, oftewel ZZS

In de media wordt momenteel veel aandacht besteed aan ZZS en dan in het bijzonder aan PFAS. Het is een onderwerp dat leeft in de samenleving. Ook RUD Zeeland heeft hier als omgevingsdienst mee te maken. In dit artikel lees je meer over ZZS en onze rol hierin.

Wat zijn ZZS?

ZZS zijn stoffen die gevaarlijk zijn voor mens en milieu. Denk aan stoffen die kankerverwekkend zijn, de voortplanting belemmeren of zich ophopen in de voedselketen. ZZS kunnen grote risico’s vormen voor de gezondheid. De negatieve effecten zijn vaak pas na lange tijd merkbaar. Soms wel 30 jaar later. Er zijn meer dan 2.000 ZZS bekend, sinds november 2024 staan in Nederland ook alle PFAS op de lijst met ZZS.

Wat betekent een ZZS-status?

Als stoffen tot ZZS worden verklaard, heeft dat gevolgen. In het Besluit activiteiten leefomgeving (het Bal, dat onderdeel is van de Omgevingswet) is een zorgplicht opgenomen. Die zorgplicht zegt onder meer dat bedrijven verplicht zijn lozingen en uitstoot van ZZS naar lucht en water te vermijden. Als het echt niet anders kan, zijn die bedrijven in elk geval verplicht die emissies zo veel mogelijk te beperken (de zogenaamde ‘minimalisatieplicht’).

Grote bedrijven stellen VRP op

In principe hebben bedrijven altijd zelf de verantwoordelijkheid om zicht te houden op hun uitstoot en onwenselijke emissies zo veel mogelijk te vermijden of te beperken. Grote bedrijven zijn daarnaast ook verplicht iedere vijf jaar een plan in te leveren waarin staat wat ze gaan doen om de uitstoot van ZZS te stoppen of te verlagen. Dat plan heet een vermijdings- en reductieprogramma (VRP) en is onderdeel van de informatieplicht.

De rol van RUD Zeeland

ZZS zitten in allerlei producten die we dagelijks gebruiken, waardoor ook veel bedrijven met ZZS werken. Tijdens het productieproces of bij de verwerking binnen het afvalproces kunnen mogelijk ZZS vrijkomen. RUD Zeeland verleent vergunningen en houdt toezicht op bedrijven die werken met producten waarin ZZS voorkomen. We controleren of bedrijven zich voldoende inspannen om er voor te zorgen dat er weinig tot geen ZZS in het milieu terechtkomen tijdens het productie- of verwerkingsproces.

RUD Zeeland is in het kader van haar uitvoeringstaken voor het thema ZZS ook actief betrokken bij de landelijke werkgroep ZZS. Deze werkgroep valt onder de landelijke samenwerking van omgevingsdiensten, georganiseerd via Omgevingsdienst NL (ODNL). Binnen de werkgroep wordt actief gewerkt aan de ontwikkeling en afstemming van beleid op het gebied van ZZS. Daarnaast vindt er structurele kennisuitwisseling plaats tussen de deelnemende omgevingsdiensten, met als doel de aanpak van ZZS landelijk te harmoniseren en te versterken.
Door deelname aan deze werkgroep blijft RUD Zeeland goed aangesloten bij de landelijke ontwikkelingen en kan zij bijdragen aan een gezamenlijke en effectieve aanpak van risico’s rond ZZS. Zo werken we dag in dag uit, beetje bij beetje aan een beter milieu.

We werken altijd aan onze digitale veiligheid

We houden Zeeland schoon en veilig en dat doen we ook met onze eigen systemen. Door alert te zijn op digitale veiligheid beschermen we vertrouwelijke gegevens.

Bedrijfsgegevens, klachten, onderzoeksrapporten: er wordt binnen onze omgevingsdienst met vertrouwelijke gegevens gewerkt. Deze beschermen we daarom goed en we zorgen voor bewustwording over digitale veiligheid. Dat doen we op verschillende manieren.

Er zijn heel wat technische maatregelen zoals firewalls, virusscanners en inloggen via een beveiligde verbinding. Maar het is net zo belangrijk dat medewerkers alert zijn. Al onze collega’s hebben een cursus digitale veiligheid gevolgd. Onze Information Security Officer (CISO) houdt ons daarnaast scherp en in onze interne nieuwsbrieven besteden we regelmatig aandacht aan digitale veiligheid.

De proef op de som

Die bewustwording werkt. Zo werden tien van onze collega’s gebeld in het kader van een bewustwordingscampagne. Er werd gekeken hoe medewerkers reageren op verzoeken om persoonlijke gegevens en of ze zich bewust zijn van cybercriminelen die op data of een hack uit zijn. Onze collega’s gaven geen gehoor aan de druk van de beller, er werd geen informatie gedeeld.

We kregen een tijd geleden ook een mysteryguest op bezoek. Dat is een persoon die ongevraagd het gebouw binnen loopt tijdens kantooruren en kijkt hoe ver hij kan komen zonder aangesproken te worden. We hadden ook een ‘ethical hacker’ op visite. Op allerlei manieren werd geprobeerd om toegang te krijgen tot onze IT-omgeving. Deze acties zorgen ervoor dat we alert blijven op verdachte e-mails of activiteiten en altijd blijven kijken hoe het veiliger kan.

Toezicht op het land, nabij het water én in de lucht

We houden toezicht op het land, nabij het water én in de lucht. Onze organisatie heeft vier drones om controles uit te voeren, elke met zijn eigen mogelijkheden en beperkingen. Door een gezamenlijke vergunning van omgevingsdiensten (OD’s), kunnen de drones beter en vaker worden ingezet.

Hoogte en volume in kaart brengen van de opslag bij een bedrijf. Een 3D-overzicht maken van het hele terrein. Met warmtebeeld een veld bekijken voordat er gemaaid wordt, om te kijken waar reekalfjes liggen. De mogelijkheden met drones zijn eindeloos en de ontwikkelingen gaan hard. “Vanuit de hoogte kun je heel andere dingen zien en vastleggen”, zegt dronepiloot en toezichthouder Robby de Braal-Riddering.

Gezamenlijke vergunning

Er kan veel met drones maar er zijn wetten en regels, waar de piloten zich aan moeten houden. Je mag bijvoorbeeld niet zonder toestemming boven een havengebied of beschermd natuurgebied vliegen. Er zijn daarom afspraken gemaakt om het werk goed uit te kunnen voeren. Omgevingsdienst NL, een samenwerkingsverband tussen de omgevingsdiensten, heeft een convenant voor drones. Elke OD kan bij deze gezamenlijke vergunning aansluiten. “Omdat we een overheidsinstelling zijn, zijn er andere regels voor het vliegen met drones dan voor een particulier of bedrijf. Deze staan in de vergunning.”

Eerste audit

Om de afspraken over het vliegen met drones goed uit te voeren, is er een overkoepelend beheersteam. Dit team bestaat uit leden van omgevingsdiensten Arnhem, Noord-Holland Noord, IJmond, Noordzeekanaalgebied en onze organisatie RUD Zeeland. Robby de Braal-Riddering is technisch manager bij het beheersteam en regioverantwoordelijke voor Zuid-Nederland. Afgelopen maart werd er voor de eerste keer een audit gehouden, door de Luchtvaartautoriteit van de Inspectie Leefomgeving en Transport (IL&T). Robby: “Er zijn diverse onderdelen van de vergunning behandeld, waaronder het onderhoud waarvoor ik als technisch manager verantwoordelijk ben. Hiervoor heb ik een document opgesteld dat inmiddels landelijk wordt toegepast. Volgens de inspecteurs van IL&T is dit document volledig en goed geborgd. Op andere gebieden zijn vier kleine verbeterpunten vastgesteld, die inmiddels zijn opgepakt en aangepast. Daarnaast hebben wij als jonge organisatie een positieve beoordeling ontvangen over onze prestaties.”

Vliegen met een drone

De vergunning en de audit laten zien dat er achter de schermen veel voor nodig is om te mogen vliegen. “Vliegen met een drone wordt vaak onderschat.” De dronepiloten zijn opgeleid, kunnen met verschillende soorten drones vliegen en weten precies waar ze wel en niet kunnen vliegen. Voordat Robby gaat vliegen, maakt hij een vluchtplan. “Dat is allesomvattend. Je neemt alle risico’s mee die er zijn. Als de drone zijn signaal verliest en naar een bedrijf in de buurt vliegt, weet ik wie ik moet bellen.” Tijdens het vliegen, is hij met meerdere dingen tegelijk bezig. “Je bent met de controle bezig, aan het vliegen en je houdt je omgeving in de gaten.” Het komt voor dat hij op locatie is, alles heeft voorbereid en toch niet kan vliegen. “Bijvoorbeeld als bepaalde waardes worden overschreden, of als het luchtruim in gebruik is.”

Drones bij RUD Zeeland

Robby is dronepiloot bij ‘grijs’, oftewel de bedrijven, en er zijn twee piloten voor ‘groen’, de natuur.  Er wordt gekeken hoe drones nog meer ingezet kunnen worden in onze organisatie. Bijvoorbeeld bij asbestsaneringen. “Als iemand op een dak bezig is, zie je heel slecht wat deze persoon aan het doen is. Als mensen weten dat er een drone in de lucht hangt of kan hangen, vertonen ze beter gedrag. Bij andere omgevingsdiensten bleek dit heel succesvol.” Ook voor het toepassen van grond wordt gekeken naar gebruik van drones.” Het doel is altijd om bij te dragen aan een schoon en veilig Zeeland. “We zijn geen cowboys. We gaan niet voor het leukste plaatje, maar werken echt opdrachtgericht. En veiligheid staat boven alles.” Lees hier meer over de mogelijkheden van drones.

Piloot bestuurt drone

preloader logo
Wij zetten ons elke dag in voor
een schoon en veilig Zeeland
(externe link)