Wat is thermisch gereinigde grond (TGG)?

17 juni 2022

We lezen en horen best veel over Thermisch Gereinigde Grond (TGG). Wat is TGG nou eigenlijk? En wanneer spreek je van een toepassing en wanneer van opslag? We leggen het u graag uit.

TGG is verontreinigde grond die thermisch gereinigd is. Thermisch reinigen is een manier om ernstig vervuilde grond en teerhoudend asfalt schoner te maken. In een oven worden olie, PAK’s, benzeen en andere verontreinigingen door verhitting uit de grond gehaald. Wat overblijft na dit proces is TGG. Afvalstoffen Terminal Moerdijk (ATM) is één van de bedrijven in Nederland die dit proces uitvoert.

Wanneer spreken we van toepassing?

TGG is ‘dode’ zwarte grond en kun je daarom niet gebruiken voor bijvoorbeeld landbouw. Ook is TGG niet 100% schoon. Het wordt als ‘grond, klasse industrie’ aangemerkt.

Gebruik van TGG zie je onder andere bij de aanleg van dijken, geluidswallen en wegen. Of voor het ophogen van terreinen. Inmiddels zijn er aanvullende eisen voor het gebruik van TGG. Zo mag TGG niet in aanraking komen met grond- of oppervlaktewater. Bij toepassing volgens de eisen, mag de grond er in principe voor altijd blijven liggen. Een toepassing van TGG moet je vooraf melden. Controle door RUD Zeeland gebeurt aan het begin van het proces.

Wanneer spreken we van opslag?

Opslag van TGG is een tijdelijke activiteit waar een bedrijf een vergunning voor moet hebben. Opslag is voor maximaal één jaar. Als er uitzicht is op hergebruik mag de TGG maximaal drie jaar in opslag zijn. In een vergunning moet precies staan om welke stoffen het gaat en binnen welke voorwaarden. RUD Zeeland controleert op naleving van de vergunning.

Inschrijven voor de externe nieuwsbrief

Nieuws

Geluidsoverlast door knalapparaten op het land
01 juni 2023 Verder lezen
Resultaten eerste inventariserende controleweek
23 mei 2023 Verder lezen
Een melding doen over uw leefomgeving wordt nog beter
17 mei 2023 Verder lezen
Dit is waarom we de kwaliteit van zwemwater controleren
08 mei 2023 Verder lezen
Chemische geur door uitrijden mest
17 april 2023 Verder lezen
Waar moet uw bedrijf aan voldoen?
03 april 2023 Verder lezen
Integrale controle bij bedrijven in Terneuzen
23 maart 2023 Verder lezen
Inspecteurs massaal op pad voor controleweek
13 maart 2023 Verder lezen
Stage lopen? RUD Zeeland is erkend leerbedrijf
02 maart 2023 Verder lezen
Trekvogels beschermen in natuurgebieden
17 februari 2023 Verder lezen
preloader logo
Wij zetten ons elke dag in voor
een schoon en veilig Zeeland