Tweede fase onderzoek PFAS aandachtslocaties in Zeeland

PFAS, Nieuws
19 februari 2025

RUD Zeeland voert in opdracht van de provincie Zeeland het project PFAS aandachtslocaties uit. De eerste fase van dit project was historisch onderzoek naar 131 plaatsen waar mogelijk poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS) in de bodem voorkomen. Deze opgedane kennis vormt de input voor de volgende fase in het onderzoek, namelijk bodemonderzoek op geselecteerde locaties.

De voorgeschiedenis
De eerste fase van dit project was historisch onderzoek naar 131 zogeheten aandachtslocaties. Op basis van bestaande gegevens is een inschatting gemaakt in hoeverre verschillende bedrijfsactiviteiten uit het verleden ertoe geleid kunnen hebben dat op deze locaties PFAS in de bodem terechtgekomen is. Het historisch onderzoek werd van november 2023 tot juni 2024 in opdracht van RUD Zeeland uitgevoerd door een adviesbureau.

Bodemonderzoek op geselecteerde locaties
Uit dit historisch onderzoek zijn locaties naar voren gekomen, die in aanmerking komen voor een bodemonderzoek. Dit zijn allemaal bedrijfsterreinen. De perceeleigenaren of gebruikers van deze locaties zijn aangeschreven met informatie over het onderzoek en er is toestemming gevraagd voor bodemonderzoek. Een deel heeft toegestemd met de uitvoering van bodemonderzoek. Zonder toestemming mag er geen bodemonderzoek op het terrein worden gedaan.
Er zijn een aantal locaties geselecteerd waar op kosten van RUD Zeeland bodemonderzoek gaat plaatsvinden. Dit onderzoek bestaat uit het nemen van grond- en grondwatermonsters door een milieuadviesbureau. Deze monsters worden vervolgens opgestuurd naar een laboratorium. Wanneer de resultaten van dit onderzoek bekend zijn, wordt per locatie beoordeeld wat de eventuele vervolgstap is.

Waarom dit project?
De Rijksoverheid wil weten waar en hoeveel PFAS-vervuiling er in Nederland is. Daarom is aan alle provincies gevraagd om hier onderzoek naar te doen. De Rijksoverheid heeft hier geld voor beschikbaar gesteld. Het doel van het project PFAS aandachtslocaties is om in beeld te krijgen in hoeverre we in Zeeland oude bodemverontreinigingen hebben met PFAS waar mogelijk risico’s kunnen optreden. Mocht er PFAS aangetroffen worden dan vormt dat geen acuut gezondheidsrisico. Risico’s kunnen alleen ontstaan bij langdurige blootstelling aan PFAS.

Lees hier het eerdere bericht over de eerste fase van het project PFAS aandachtslocaties.

Nieuws

Nieuws
Gedeputeerde Staten wijzen bezwaar af tegen afwijzing handhavingsverzoek Heros Sluiskil B.V.
17 april 2025 Verder lezen
Ondermijning, Nieuws
Gezamenlijke controle in Terneuzen en Sluiskil
09 april 2025 Verder lezen
Nieuws
DCMR neemt bodemtaken voor Seveso-bedrijven over van RUD Zeeland
31 maart 2025 Verder lezen
Nieuws
RUD Zeeland verhuist per januari 2026 naar Middelburg
24 maart 2025 Verder lezen
Nieuws
Algemeen Bestuur stelt besluit over toekomst van onze organisatie uit
27 januari 2025 Verder lezen
Nieuws
Op de hoogte blijven van vacatures? Meld je aan voor de vacature alert
22 januari 2025 Verder lezen
Nieuws
Mee op vuurwerkinspectie
27 december 2024 Verder lezen
Nieuws
Onze bodemspecialisten in het nieuws
20 december 2024 Verder lezen
Nieuws
Uitkomsten stakeholdersonderzoek 2024
18 december 2024 Verder lezen
Nieuws
Wim Jochems nieuwe directeur RUD Zeeland
16 december 2024 Verder lezen
preloader logo
Wij zetten ons elke dag in voor
een schoon en veilig Zeeland