De toekomst van RUD Zeeland lag op tafel, op maandagochtend 9 september. Het Algemeen Bestuur nam een beslissing over het plan van aanpak, waar we robuust mee moeten worden. Ruim veertig medewerkers van onze omgevingsdienst kwamen naar het gemeentehuis van Goes. Om te laten zien dat we dit belangrijk vinden.
Alle omgevingsdiensten moeten robuuster worden. Die conclusie trok een commissie onder leiding van Jozias van Aartsen, na een landelijk onderzoek. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Interprovinciaal Overleg (IPO) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), pakten dat op: in 2022 is er een landelijk programma gestart, waarmee de aanbevelingen van de commissie worden uitgevoerd. Alle omgevingsdiensten maakten een plan van aanpak. Het plan van RUD Zeeland en een bijbehorende begrotingswijziging werden op maandag 9 september besproken door het Algemeen Bestuur. Het Algemeen Bestuur bestaat uit vertegenwoordigers van de Zeeuwse gemeenten en de provincie.
Wat is er besloten?
Samengevat: er wordt minder geld uitgetrokken dan voorgesteld. Hierdoor kan niet het hele plan van aanpak uitgevoerd worden. Onze deelnemers zijn wel akkoord met het plan van aanpak en ondersteunen de inhoud. Er wordt nu 16,5 miljoen euro uitgetrokken in plaats van de 18,3 miljoen die nodig is om het hele plan uit te voeren en robuust te worden. Het vertrekpunt was 12,5 miljoen, er is dus gekozen voor een begrotingswijziging van circa 4 miljoen. Elf van de veertien deelnemers stemden voor het gewijzigde voorstel.
Wat betekent dit?
Nu kan het plan van aanpak niet volledig uitgevoerd worden. Dit zet het robuust worden onder druk. De deadline van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is 1 april 2026. We kunnen wel alvast aan de slag met het gedeelte van het budget waar mee is ingestemd en eerste stappen zetten.
Over RUD Zeeland
In 2014 ging RUD Zeeland van start, net als 28 andere omgevingsdiensten in Nederland. Twee grote incidenten waren de directe aanleiding: de vuurwerkramp in Enschede en de cafébrand in Volendam. Gemeenten en provincies bleken onvoldoende toegerust op de uitvoering van vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH). De kennis en expertise werd gebundeld door het oprichten van regionale omgevingsdiensten. We zijn verantwoordelijk voor het verlenen van omgevingsvergunningen en het toezicht, alsmede de handhaving daarop. Daarnaast voeren we een aantal extra taken uit voor onze opdrachtgevers. Dat zijn de Zeeuwse gemeenten en provincie. We zijn goed in wat we doen, maar hebben weinig personeel voor het uitvoeren van de VTH-taken. Meerdere onderzoeken bevestigen dat we vanaf het begin af aan krap gefinancierd zijn.