Het is een prachtig plaatje, talloze trekvogels die neerstrijken in natuurgebieden. En het is belangrijk dat ze dat blijven doen. Huibert Polak, inspecteur groen bij RUD Zeeland, werkt daar aan mee. ,,We beschermen alles wat met de natuur te maken heeft.”
RUD Zeeland ziet er op toe dat er goed omgegaan wordt met de natuur. Eén van de manieren om dat te bereiken is gebiedsbescherming. Zo wordt er toezicht gehouden en gehandhaafd in de beschermde Natura 2000-gebieden. Dit zijn gebieden met kwetsbare planten en diersoorten, die internationaal beschermd zijn.
Binnen de Natura 2000-gebieden zijn er plaatsen, zoals slikken, zandplaten en schorren, die extra bescherming nodig hebben. Dat zijn TBB-gebieden, oftewel gebieden die vallen onder het toegangsbeperkingsbesluit (TBB). ,,Die gebieden zijn aangewezen door de minister”, legt Huibert uit. De maatregelen zorgen ervoor dat bijvoorbeeld de rust voor foeragerende vogels gegarandeerd is.
Elke winter strijken er op verschillende plaatsen ook trekvogels neer, die een veilige plek vinden in de beschermde delen van natuurgebieden. Vissers of recreanten die in de beschermde gebieden komen, worden daar door de inspecteurs op aangesproken en krijgen uitleg.
Samenwerken
In de Deltawateren wordt er actief samengewerkt. RUD Zeeland en de omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (OZHZ) houden samen in de gaten of activiteiten in de natuurgebieden niet in strijd zijn met de wet- en regelgeving. ,,We hebben gezamenlijke diensten en een eigen boot”, vertelt Huibert. ,,Ik vaar voornamelijk en ben voor negentig procent van de tijd op de boot te vinden.”
RUD-inspecteur Huibert Polak en Bas de Bruin van OZHZ werden onlangs door Rijkswaterstaat geïnterviewd tijdens een patrouille door het Haringvliet.