Trekvogels beschermen in natuurgebieden

Nieuws
17 februari 2023

Het is een prachtig plaatje, talloze trekvogels die neerstrijken in natuurgebieden. En het is belangrijk dat ze dat blijven doen. Huibert Polak, inspecteur groen bij RUD Zeeland, werkt daar aan mee. ,,We beschermen alles wat met de natuur te maken heeft.”

RUD Zeeland ziet er op toe dat er goed omgegaan wordt met de natuur. Eén van de manieren om dat te bereiken is gebiedsbescherming. Zo wordt er toezicht gehouden en gehandhaafd in de beschermde Natura 2000-gebieden. Dit zijn gebieden met kwetsbare planten en diersoorten, die internationaal beschermd zijn.

Binnen de Natura 2000-gebieden zijn er plaatsen, zoals slikken, zandplaten en schorren, die extra bescherming nodig hebben. Dat zijn TBB-gebieden, oftewel gebieden die vallen onder het toegangsbeperkingsbesluit (TBB). ,,Die gebieden zijn aangewezen door de minister”, legt Huibert uit. De maatregelen zorgen ervoor dat bijvoorbeeld de rust voor foeragerende vogels gegarandeerd is.

Elke winter strijken er op verschillende plaatsen ook trekvogels neer, die een veilige plek vinden in de beschermde delen van natuurgebieden. Vissers of recreanten die in de beschermde gebieden komen, worden daar door de inspecteurs op aangesproken en krijgen uitleg. 

Samenwerken

In de Deltawateren wordt er actief samengewerkt. RUD Zeeland en de omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (OZHZ) houden samen in de gaten of activiteiten in de natuurgebieden niet in strijd zijn met de wet- en regelgeving. ,,We hebben gezamenlijke diensten en een eigen boot”, vertelt Huibert. ,,Ik vaar voornamelijk en ben voor negentig procent van de tijd op de boot te vinden.”

RUD-inspecteur Huibert Polak en Bas de Bruin van OZHZ werden onlangs door Rijkswaterstaat geïnterviewd tijdens een patrouille door het Haringvliet.

Patrouilleboot Sterna.

Inschrijven voor de externe nieuwsbrief

Nieuws

Nieuws
Succesvolle informatieavond robuuste RUD
15 april 2024 Verder lezen
Nieuws
Gerrit van Hofwegen van start als interim-directeur RUD Zeeland
12 maart 2024 Verder lezen
Nieuws
Nieuws van onze voorzitter: RUD Zeeland krijgt interim-directeur
05 maart 2024 Verder lezen
Nieuws
Directeur Anton van Leeuwen neemt afscheid van RUD Zeeland
01 februari 2024 Verder lezen
Nieuws
Visitatiecommissie op bezoek bij RUD Zeeland
31 januari 2024 Verder lezen
Jubileum, Nieuws
Dit is waarom groene handhavers in Zeeland zo belangrijk zijn
16 januari 2024 Verder lezen
Jubileum, Nieuws
RUD Zeeland 10 jaar!
02 januari 2024 Verder lezen
Jubileum, Nieuws
Ankie Smit nieuwe voorzitter RUD Zeeland
07 december 2023 Verder lezen
Nieuws
Het jachtseizoen is begonnen, behalve voor het konijn
10 oktober 2023 Verder lezen
Nieuws
Actiedag in twee natuurgebieden, dit zijn de resultaten
23 augustus 2023 Verder lezen
preloader logo
Wij zetten ons elke dag in voor
een schoon en veilig Zeeland