In het Veerse Meer zit een zwemmer die je liever niet tegenkomt. De Japanse kruiskwal is weer gesignaleerd in het oostelijke deel van het water. Wij plaatsten waarschuwingsborden.
In het Veerse Meer komen verschillende kwallensoorten voor. De meeste zijn onschadelijk maar de Japanse kruiskwal kan wél voor klachten zorgen. Het weekdier duikt in de zomer regelmatig op in het Veerse Meer.
Kwaliteit van zwemwater
RUD Zeeland houdt de kwaliteit van zwemwater goed in de gaten. Als de Japanse kruiskwal wordt gesignaleerd, plaatsen wij waarschuwingsborden. Die staan sinds deze week ter hoogte van het strand Schelphoek bij Wolphaartsdijk, het strandje aan de Westbermweg en het strand aan de Paardekreek bij Kortgene.
Jeuk en rode huid
De Japanse kruiskwal is vooral te vinden in gebieden met veel waterplanten, zoals zeewier. Het weekdiertje is ongeveer twee centimeter groot. De naam verwijst naar het kruisje dat op de kwal te zien is. Aan de rand heeft de kwal korte tentakels (netelen) waarmee hij kan steken. Aanraking met de kwal kan leiden tot klachten zoals jeuk, prikkeling en een rode huid. Bij mensen die last hebben van overgevoeligheid kunnen de huidreacties heftiger zijn. De steek kan ook tot een ernstige allergische reactie leiden. Meer informatie is te vinden via ggdzeeland.nl/kruiskwal.
Controle tijdens zwemseizoen
Op zwemwater.nl staan alle zwemlocaties in Zeeland. Op deze website is ook de zwemwaterkwaliteit te vinden en de actuele waarschuwingen en/of zwemverboden. Locaties die niet zijn aangewezen door de provincie, worden niet door ons gecontroleerd. Er zijn in totaal 55 zwemwaterlocaties die gecontroleerd worden tijdens het zwemseizoen, van 1 mei tot 1 oktober.
Inschrijven voor de externe nieuwsbrief